Суспільство (відео)

Нарешті канікули: як організувати літнє дозвілля з користю для дитини (Відео)

Маша Зубець та її старший брат Андрій два тижні тому закінчили свій навчальний рік. Кажуть, що дуже чекали канікул, адже вже втомилися від школи. Плани на літо – відпочивати та займатися своїми хобі.

«Я ходжу на танці, їду до бабусі, гуляю з собакою. Я люблю їздити на річку, там можна купатися, купувати морозиво. У бабусі теж весело. Ми там гуляємо на вулиці», — розповідає Маша Зубець, школярка.

«Ходжу на бокс, тренування по понеділках, у середу та п’ятницю. Ми там займаємося, б’ємося, качаємося підтягуємося, відтискаємося, прес качаємо», — говорить Андрій Зубець, школяр.

А от старшокласник Максим Заліський вирішив присвятити своє літо написанню наукової роботи з історії. У ній хлопець хоче дослідити історичні факти про Вихвостівську трагедію.

«Я хочу дописати цю роботу. Зробити певні дослідження, з’їздити до конкретного села, зібрати там деякий матеріал для роботи. Відпочити, щось трішки з навчання підтягнути. Різні нетипові для Чернігівщини рослини та трави висаджую. Звичайну городину різну», — розповідає Максим Заліський, старшокласник.

Натомість його молодший брат Макар надає перевагу спорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині впроваджують креативний відпочинок

«Я ходжу на тренування з футболу, займаюсь, буду все літо ходити на тренування з футболу. У дворі граю з друзями в футбол», — говорить Макар Заліський, школяр.

Ще одним заняттям для дітей на канікулах є навчання. Часто у школі дають завдання на літо. Та психологи радять дати малечі спершу відпочити кілька тижнів. Краще цей час провести на річці або просто погуляти. І коли вже дорослі побачать, що цікавість до цього в дитини згасає, можна запропонувати їй навчання.

«І тут завдання мами – взяти і повести її туди, де є дорослі, які можуть показати, що життя цікаве, що за це літо можна вивчити багато нових слів з іноземних мов, вивчити фізичні явища та взагалі спрямувати свою діяльність на майбутній рік», — наголошує  Олена Гірченко, психолог.

У Чернігові є чимало пропозицій, щоб діти могли провести своє дозвілля з користю. Наприклад, навчальні табори, де діти можуть поглибити шкільні знання у формі гри. Приміром, вивчення країн світу та їхньої культури за допомогою конструктора. До того ж тут дитина буде під наглядом, поки батьки на роботі.

«Оскільки в нас міжнародний табір, тут працюють викладачі іноземці, носії мов, то ми й подорожуємо різними країнами саме для того, щоб пізнати культуру різних країн. Наприклад, у нас є викладач з Індії, який викладає шахи та математику англійською. Також у нас щодня муві клаб англійською мовою. Є ще в нас експериментаріум. Тобто викладають професори з університету, які показують дітям щось цікаве, незвичне, що можна зробити своїми руками зі звичайних матеріалів», — розповідає Вікторія Ліщук, координатор міжнародного денного літнього табору «Lego camp», викладач школи «Cool school».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкрита креативна локація для квестів, майстер-класів та інтерактивних ігор

Психолог Олена Гірченко наголошує, що такі табори здатні задовольнити потреби дітей у спілкуванні, грі та розвитку.

«Кожного дня приходять якісь вчителі, вони навіть викладають ті предмети, які протягом року в школі були не дуже цікавими. Але у вчителя є можливість показати їх цікаво і по-новому. також є потреба у грі, яка задовольняється також вчителями, які демонструють, яким чином можна дізнатися щось нове. І таким чином діти відпочивають», — відзначає Олена Гірченко, психолог.

Урізноманітнити своє дозвілля можна й у обласному молодіжному центрі. З 17 червня волонтери Корпусу миру організують тут денний англомовний табір, де навчатимуть писати власні проекти та реалізовувати їх. До того ж тут постійно діє рідинг-холл, куди можна прийти та почитати цікаву книгу або просто посидіти в інтернеті. На час канікул у центрі організовуватимуть низку безкоштовних заходів.

«І настільні ігри, мозгобійні, тематичні, і до Дня конституції, взагалі на різні тематики. Кінопокази не скасовуються в рамках кіноклубу. Будь-який захід потребує або фасилітатора, або модератора, або тренера. Ми це все передбачаємо, і можна бути впевненим, що будь-який захід буде під ключ регламентуватися і координуватися відповідальною людиною», — говорить Ірина Сімонова, директор Чернігівського обласного молодіжного центру.

Психологи кажуть, що дозвілля має бути як активним, наприклад, відпочинок на річці, так і пасивним. Щодо останнього, то треба показувати дітям, які цікаві заняття для себе можна обрати. Таким чином школярі зможуть знайти заняття, яке зацікавить їх у майбутньому.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button