Суспільство (відео)

Навчитися виживати за кілька тижнів: як чернігівська «СОТА» готує бійців АТО (Відео)

Центр тактичної підготовки «СОТА» сформувався у 2014 році, як тільки в Україні оголосили про проведення антитерористичної операції на сході.

За два останні роки інструктори центу підготували вже понад 10 000 військових.

Їх дії відтреновані до автоматизму, а їх простріли – завжди влучні. Цього ж  вимагають і від своїх учнів інструктори Центру тактичної підготовки «СОТА». Вимагають  не лише під час тренувань, а й на полі бою.

— Я хочу спробувати, щоб поцілити у ціль. Давайте. Я стріляю сепаратиста. У мене вийшло.

Новачкам завжди щастить, каже  інструктор центру Олександр, а тому  я влучила з першого разу і мій сепаратист не мав шансів на життя. Але на полі бою зовсім інші умови і щоб поцілити у справжнього ворога, треба дуже багато тренуватися.

— Наприклад якби ваші дії були в русі, в колектив, двойках, тройках, тоді виникають деякі проблеми. Особливо ще коли ще бойові набої і бойова зброя, у складних умовах, — Олександр Лаптій, інструктор центру тактичної підготовки «СОТА».

Центр тактичної підготовки «СОТА» сформувався у 2014 році, як тільки в Україні оголосили про проведення антитерористичної операції на сході. Перед тим як їхати в гарячі точки, тут отримували  базову фізичну, війську та медичну підготовку не лише спецпризначенці, а й учасники антитерористичної операції, які до цього не мали військової підготовки.

— Створювався він співробітниками підрозділу «Альфа, займалися підготовкою майбутніх учасників АТО, Нацгвардії, МВД, ВСУ багато було патріотів, які хотіли воювати, але у той момент вони не були підготовані, а тому ми їх вводили в це, — Олександр Мезинцев, заступник керівника центру тактичної підготовки «СОТА».

Інструктори не відмовляють нікому і тренують усіх бажаючих  – і чоловіків, і жінок, і молодь, і людей старшого віку. Починають з базового – як поводитися зі зброєю, як її збирати і розбирати, зберігати, транспортувати, вчать надавати першу медичну допомогу і готують до справжній боїв. За два тижні з тренувальної зали центру виходить практично справжній воїн.

— Ми працюємо з електронними макетами, у яких використовується інфрачервоний луч, поэтому мы можем отработать навыки в зале, на улице, с детьми, это безопастно, эти навыки, эти знания спасают жизнь. Я бы был счастлив, чтоб курсанты не использовали это в жизни, но они спасают, — Олександр Дарницький, інструктор центру тактичної підготовки «СОТА».

За два останні роки інструктори центу підготували вже понад 10 000 військових. Нині багато випускників центру перебувають у зоні АТО і там застосовують знання, які отримали вдома. Інструктори центру передають палкі вітання своїм учням, чекають їх у гості і бажають Україні миру.

— Ми за мир. Це випробування і для людини, і для суспільства і для кожного з нас. Хай усе буде добре у нас, — Олександр Лаптій, інструктор центру тактичної підготовки «СОТА».

Ще статті по темі

Back to top button