Суспільство (відео)

Не лише краса, а й психологічне розвантаження: арт-терапія для чернігівських пенсіонерів (Відео)

Галина Куляба вже приблизно сім років відвідує заняття з арт-терапії в Деснянському територіальному центрі соціального обслуговування. Тут вона разом з іншими пенсіонерами створює картини та інші прикраси для інтер´єру. Галина Петрівна розповідає, що цей процес трудомісткий. Жінка розкриває його секрети.

«Із тканини, байки, ми вирізаємо такі заготовки для картини. Потім ці заготовки змазуємо клеями, клей монтажний. Плюс або ПВА, або фарба водоемульсійна. Із цієї тканини ми ліпимо те, що нам потрібно»,- Галина Куляба, пенсіонерка.

Зазвичай заготовки білі, але за потреби їх можна пофарбувати. Наприклад, як оці, вже майже готові троянди, бутони, листочки та стебла для майбутньої картини. Далі все треба викласти та прикріпити силіконовим клеєм.

«Приблизно такий вигляд матиме оця картина. Таким чином у нас виходять отакі картини»,- Галина Куляба, пенсіонерка.

Є тут і заготовки для картини з калиною. Вже є ягоди та готові до фарбування листочки. Дизайн майбутніх виробів майстрині придумують самі.

«Кожна людина, яка приходить до нас, є творчою, вона прожила життя, чимось займалась і має можливість чимось поділитися. То вони приходять до нас. І хтось вміє плести, хтось вишивати, хтось ліпити. І дуже багато отаких напрямів ми охоплюємо та шукаємо за інтересами, людей ділимо на групки і займаємось отаким чином»,- Любов Ігнатікова, завідувачка відділення денного перебування Деснянського територіального центру соціального обслуговування.

Любов Ігнатікова розповіла, що арт-терапія – це напрям психології. Таке лікування мистецтвом допомагає зняти психічне та нервове напруження та розвантажитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Корюківці влаштовують пізнавальні кіногодини

«Використовуємо ми переважно підручні матеріали. Влітку ідемо в ліс. Збираємо там шишки, ще якісь підручні матеріали, потім висушуємо і взимку займаємося арт-терапією. Ми можемо побачити картини з шишок, байки. Навіть робимо картини з туалетного паперу. Це дуже подобається нашим підопічним»,- Любов Ігнатікова, завідувачка відділення денного перебування Деснянського територіального центру соціального обслуговування.

Тут роблять і декупаж, квітами прикрашають глечики, перетворюючи їх на вази. Робота може бути як індивідуальна, так і колективна. У кожного свої завдання.

«Якщо одна вирізає, то друга складає. Ми домовляємося, що я роблю, а що вона робить. Бо все залежить ще від того, як працюєш із монтажним клеєм. Відмити його дуже складно. Тому вчора я гидила руки, сьогодні вона»,- Галина Куляба, пенсіонерка.

Також на заняттях арт-терапії практикують домашні завдання. Наприклад, учасникам роздають нитки, із яких ті плетуть дитячі капці.

«Потім ми їх передаємо в дитячі будинки або дітям-сиротам. І діалог поколінь, обмінюємось якимись емоціями, досвідом, допомагаємо, робимо добру справу»,- Любов Ігнатікова, завідувачка відділення денного перебування Деснянського територіального центру соціального обслуговування.

Минулого року заняття з арт-терапії відвідували приблизно тридцять осіб. Зараз через карантин менше.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button