Суспільство (відео)

Небезпечне хобі: зимова рибалка не завжди закінчується оптимістично (Відео)

Два дні морозу – і рибалки вже прокручують ополонки. На ледь замерзлому Стрижні кілька чоловіків, поруч прогулюються закохані. Диваками називає їх цей чоловік. Зимову рибалку порівнює з наркотиками. Каже, даром давали б – не братиме.

— Йде – нехай іде, що його гонить – риба чи азарт. Я не ходив. У дитинстві ходив, тепер уже ні.

— Я їм по-доброму заздрю – сидять на свіжому повітрі.

— Лід нормальний, горілки валом, тож усе нормально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину насуваються снігопад та хуртовина.

Та от горілка – найбільший ворог рибаків, переконує досвідчений рибалка Віталій Лисюта.

«На даний момент без пишки нікому не рекомендую виходити на лід навіть на стоячій воді. І ще одна порада – не пити спиртного. Ходити вдвох, утрьох однозначно», — рибалка Віталій Лисюта.

Віталій понад 50 років ловить рибу. Переконує, зимова рибалка значно складніша, хоч не менш цікава. Окунь, плітка – традиційні трофеї зимової рибалки. І лише Дніпро може підкинути рибакам ляща та судака.

— Блешня зимова, на окуня. Переважно ловиться окунь.

За останній тиждень під лід на водоймах області провалилися шестеро людей, серед них двоє підлітків. Під час рибалки загинув один мешканець області, розповідає начальник Чернігівського рибоохоронного патруля Микола Каленюк. Він зізнається, часто доводиться рятувати таких екстремальних рибалок. Серед врятованих 70% – п’яні.

Хоч головне завдання патруля – охороняти рибу. Майже 90 протоколів за перший місяць зими склали інспектори. А взимку найчастіше рибалок ловлять на зимувальних ямах. Їх в області два десятки. Туди запливає риба на зимовий сон.

Менше ніж сім сантиметрів завтовшки не витримає навіть однієї людини, запевняють рятувальники. Працівники ДСНС вчасно нагодилися, коли в Борзнянському районі тонув одинадцятирічний підліток.

«Товщина льодового покриву повинна становити не менше 7 см на 1 одну людину. У жодному разі не можна перевіряти товщину льоду ударами ноги. Уникати місць із течією або там, де струмки впадають в озеро чи річку», — речник ДСНС України в Чернігівській області Олександр Івченко.

Рятувальники просять не випускати дітей на лід, адже морози поки що нестійкі. І гуляти на водоймах небезпечно.

Журналіст Наталія Тягнирядно

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button