Суспільство (відео)

Небезпечні ялинки: як не перетворити свято на катастрофу (Відео)


Ялинка – це головний атрибут нового року. Та мало хто з чернігівців задумується над тим, що вона може зробити свято як радісним, так і небезпечним.

«Яка небезпека може бути? Ялинка красива, гарний настрій. Треба радіти цьому. І не підпалювати її свічками. Ну, таке».

«Чоловік електрик, тому знаємо все. Так, щоб не було там замикань. Краще встановлювати так, щоб далеко від речей».

«Ставити там, де зазвичай. Я ставлю просто в куточку собі і все. У мене нема там розеток або ще чогось».

Та рятувальники застерігають, що саме ялинка може виявитися причиною пожежі. Аби цього не сталося, вони радять встановлювати новорічну красуню подалі від опалювальних приладів і відкритого вогню, наприклад, камінів. Її краще розміщувати на відстані одного метра від електричних приладів і меблів. Дерево має стояти на стійкій основі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спеціальні рейдові групи стежитимуть за дотриманням карантину в новорічну ніч

«Де встановлена ялинка, в цьому приміщенні дітей не треба залишати самих, бо на ній можуть бути ввімкнені гірлянди. А всі ці люмінесцентні вироби також становлять велику небезпеку. Якщо ми прикрашаємо ялинку якимись люмінесцентними прикрасами, то вони повинні бути сертифіковані. І треба перевіряти справність. Якщо є нагрівання проводів чи іскріння, то негайно треба вимкнути і більше не використовувати такі гірлянди»,- Ірина Щукіна, речниця ДСНС у Чернігівській області.

Вони мають бути зі штепсельним з´єднанням. Не можна користуватися подовжувачами. Часто пожежі виникають і через гірлянди, які висять на стінах. Загораються килими та шпалери. Надзвичайники також наголошують на тому, що, виходячи з дому, неодмінно треба їх вимикати, оскільки може статися замикання.

«Або щось трапиться – і ялинка загориться, оскільки на ній дуже багато різних прикрас, які бажано не використовувати. Це сніг штучний, паперові іграшки».

Також небезпечними є хлопавки, бенгальські вогні, свічки. Їх не можна використовувати поблизу ялинки, аби на новорічне дерево не потрапили іскри.

«І взагалі піротехнічні вироби не можна використовувати в приміщеннях, бо вони становлять загрозу для людей. І рятувальники ДСНС України звертаються до громадян із проханням дотримуватися правил пожежної безпеки під час встановлення ялинки, щоб не зіпсувати собі та родичам настрою»,- Ірина Щукіна, речниця ДСНС у Чернігівській області.

Також рятувальники звертаються до батьків із проханням контролювати ігри дітей або взагалі забороняти користуватись петардами та іншою піротехнікою, адже це може призвести до сильного травматизму.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button