Суспільство (відео)

«Нескорена Чернігівщина»: в Корюківці презентували книгу про злочини окупантів в області (Відео)

«Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни» – книжка, створена на основі сюжетів команди журналістів ЧЕline. В основі написаного – історії жителів області, які пережили окупацію та ізоляцію. Кілька місяців тому книжку презентували в Чернігові. Цього разу команда вирушила до Корюківки, аби розказати про «Нескорену Чернігівщину» місцевим. Ініціативу підтримав молодіжний центр «КУБ», на базі якого і відбулася зустріч.

«Молодіжний центр «Куб» узагалі підтримує такі чудові ініціативи, тим більше, якщо це стосується підтримки ЗСУ та розповіді про недавні події. Ми товаришуємо тісно та плідно і з Павлом, і з ЧЕline, дуже вдячні їм за інформаційну підтримку нашої діяльності. Приємна співпраця, чому б і не запросити вкотре чудових людей до нас, до Корюківки», — Володимир Онищук – директор молодіжного центру «КУБ».

У перші дні після звільнення території Чернігівщини від рашиської орди журналісти ЧЕlinе вирушили до постраждалих районів міста й області, аби відзняти історії людей, які пережили всі жахи окупації й ізоляції. Створені сюжети виявились надемоційними, адже пережите зовсім недавно дуже боліло та потребувало уваги. Тому й ухвалили рішення про створення книжки. Меценатом цього медійного проєкту виступив нардеп від Чернігівщини Борис Приходько.

«Виникла ідея проаналізувати всі ці історії горя і сліз, історії розпачу, страху, але водночас патріотизму та героїзму. Саме так народилася ідея сформувати все це в книгу», — Павло Солодовник – журналіст.

Книжку «Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни» можна назвати історичним документом. Усе написане на її сторінках – оповіді місцевих жителів, які переживали окупацію області. Водночас це свідчення проти армії росії та письмові докази її звірств.

«Я дуже вражений тим, які емоції людей уже після пережитого, вони всі різні, але в цій книжці повчально, що росіяни не бачать нічого українського. Росіяни будуть робити все, щоб знищити нас. Тому нам не залишається нічого, крім того, щоб, як зазначено наприкінці книги, вписати дату Перемоги», — Ратан Ахмедов – корюківський міський голова.

Утім, аби якомога швидше мати змогу занотувати дату Перемоги, ми маємо докласти максимальних зусиль на всіх фронтах. Так, наприклад, організатори презентації в Корюківці ухвалили рішення влаштувати благодійний аукціон, головним призом якого стане «Нескорена Чернігівщина».

«Це буде розіграш, націлений на те, аби люди донатили кошти за цей лот, і потім хтось із тих, хто братиме участь у розіграші, виграє книгу», — Володимир Онищук – директор молодіжного центру «КУБ».

Під час презентації також обговорили анонси, які команда ЧЕline готує найближчим часом. Так, наприклад, стало відомо про підготовку до публікації англомовної версії книжки.

«Дуже важливо, щоб про нашу війну, про ці страшні події знали якомога більше людей у всьому світі. Нещодавно я спілкувався з представниками різних країн, там досі є наративи, що у нас відбувається щось незрозуміле. Тому ми готуємо англомовну версію цієї книги», — Павло Солодовник – журналіст.

Документування всіх звірств російської армії – надважливий аспект на шляху до Перемоги. Водночас потрібно, аби українці продовжували вивчати всі ті історичні події, які відбуваються зараз, аби в майбутньому уникнути повторення помилок минулого.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button