Суспільство (відео)

Нічний тариф і нові лічильники: як не переплатити за електроенергію (Відео)

За минулий рік «Чернігівобленерго» в місті встановило близько двох тисяч одиниць нових лічильників марки NIK. Вони суттєво відрізняються від попередніх. Насамперед це екран, де періодично змінюється набір цифр. Фахівець «Обленерго» пояснює їх значення.

«Зараз, наприклад, це напруга в мережі. Далі. Це ви бачите поточний час. Це дата сьогоднішня. Це в нас загальна споживана електроенергія за цим лічильником. 604 кіловати, 45 сотих. Якщо людина розраховується за загальним тарифом, вона повинна передавати ці показники. Далі з’являється Т1, це так званий денний тариф. Далі Т2 – нічний тариф. Далі Т3 – це аварійний тариф, туди записуються показники, коли лічильник виходить із ладу, тощо. Далі споживана потужність 108 кіловатів. це споживаний стум – 0.47 ампера», — Юрій Пусь, начальник служби засобів обліку «Чернігівобленерго».

Показники змінюються приблизно кожні 10 секунд. Перегляд можна пришвидшити за допомогою кнопки. Але, крім цих відмінностей, нові лічильники дають і нові можливості.

«Доволі надійний прилад обліку, вітчизняного виробництва. Крім того він дає можливість обліковувати електроенергію за двома тарифами – «ніч» і «день», — Юрій Пусь, начальник служби засобів обліку «Чернігівобленерго».

Нічний тариф рахується з 23.00 до 7.00. І його вартість вдвічі менша за чинні розцінки. Він вигідний, коли удома працюють холодильники, морозильні камери, котли тощо. Тобто цілодобово ввімкнена техніка. Наприклад: у цій квартирі приблизно 25% використаної електроенергії – нічна. Перехід на тариф «день – ніч» не автоматичний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вода подорожчає з 1 березня

«Якщо встановлено такий лічильник, то треба звернутися до Чернігівських міських електричних мереж – на Ціолковського, 20, з відповідною заявою. Десь протягом трьох днів вони зроблять відповідні переналаштування, контрольні заміри, і споживач перейде на розрахунки за диференційованими тарифами», — Юрій Пусь, начальник служби засобів обліку «Чернігівобленерго».

Не звернетесь – будете обліковуватись за загальним тарифом. Інша перспективна перевага нових лічильників – це можливість приєднання до системи автоматичної передачі показників.

«Ці лічильники ми плануємо додати до такої системи. Показники будуть зчитуватись автоматично», — Юрій Пусь, начальник служби засобів обліку «Чернігівобленерго».

Наразі в Чернігові за минулий і теперішній рік ставлять лічильники саме вказаного зразка. Далі – невідомо, все залежатиме від того, хто переможе на тендері. Але вони однозначно будуть нового сучасного зразка.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button