Суспільство (відео)

Квартирні афери в Чернігові: далекобійники з ОLX та місця загального користування в новобудовах (Відео)

Там, де є гроші, там є і афери. А нерухомість — це галузь, де цих грошей вдосталь. За словами фахівців, найбільш спокуслива здобич для аферистів — так звані незахищені верстви населення, соціально вразливі: пенсіонери, люди що випивають, вживають наркотики тощо. Нещодавно з’явились пропозиції і для тих, хто хоче зекономити, — об’яви про продаж або оренду на ОLХ.

«З’являються об’яви, що здають квартиру нижче ринкових цін. Представляються людьми, що працюють в інших містах, але просять якусь суму перерахувати на картку, щоб він задарма не їхав. На жаль, люди йдуть на це», — розповідає Михайло Бранд, голова чернігівського міського відділення асоціації спеціалістів з нерухомості України, директор агенції «Квартирне питання».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Розводи»: на які афери ведуться чернігівці

Окрім цього, особливу небезпеку може становити продаж за довіреністю або через неблагополучних посередників. Завжди краще мати справу з перевіреним ріелтором чи нотаріусом.

«Перевіряти довіреності, якщо угода за довіреністю. Не заключати ніколи договорів на вулиці, в під’їзді. Обов’язково у професіонала, у ріелтора повинен бути свій офіс», — наголошує Михайло Бранд, голова чернігівського міського відділення асоціації спеціалістів з нерухомості України, директор агенції «Квартирне питання».

Обов’язково слід перевіряти оплату комунальних платежів. Наприклад, траплялися випадки, коли виникали борги на 50 тисяч і більше. Щодо новобудов, то тут юристи акцентують: так звані договори передоплати чи інвестицій в будівництво це така собі лотерея.

«Якщо товариство це не виконує свої зобов’язання, то у вас механізмів якимось чином примусити їх практично немає. Ви можете отримати судове рішення, стягнути кошти. Але у них, як правило, на балансі нічого немає, або статутний фонд мінімальний, або ще щось», — зазначає Олексій Кінебас, юрист.

Натомість у поліції повідомляють, що більшість квартирних афер підпадає під статтю «шахрайство».

«Щодо афер з нерухомістю, то дії зловмисників підпадають під статтю «шахрайство». Якщо людина отримала житло шляхом обману, то покарання починається зі штрафу до обмеження волі до трьох років. Якщо вчинив правопорушення вдруге, за змовою осіб і на значну суму, то суд може позбавити волі до трьох років», — говорить Юлія Ковтун, речник ГУНП в Чернігівській області.

Загалом у юристів практика розплутування квартирних афер явище не дуже поширене. Проте для тих, хто в них потрапив, ця тема досить болюча, адже часто люди вкладають у нерухомість останні збереження.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Десять практичних порад покупцям нерухомості на вторинному ринку житла. Не треба бути юристом щоб слідувати їм. Кожний пункт-це чиїсь реальні помилки, не повторюйте їх.
    1) Ви повинні встановити особистий контакт з продавцями нерухомості, провести самостійно з ними перемови, з’ясувати мотиви та наміри їх дій, проявити цікавість до подальшої долі продавця, завжди ставте під сумнів майбутню угоду у разі, якщо ріелтори чи треті особи перешкоджатимуть Вам у цьому, або ж вказуватимуть не неможливість Вашого побажання з різних на те причин.
    2) Обов’язково вступайте у спілкування з сусідами, консьєржами, представниками ОСББ, житлових кооперативів, іншими третіми, сторонніми особами, що можуть Вам підтвердити особу продавця та розповісти про історію квартири та зміну її власників.
    3) Перебуваючи в квартирі, звертайте увагу на побут її власників, їх особисті речі, їх приналежність господарям, зробіть власні висновки щодо психологічного та фізичного стану продавців.
    4) Поставтесь з посиленою увагою до запропонованих Вам квартир, які знаходяться в занедбаному, засміченому стані, без мебель, з ознаками довготривалої відсутності господарів, або ж підготовлені до ремонту, пояснення ріелторів з цього приводу ігноруйте, встановлюйте причини такого «господарювання» власників самостійно.
    5) Власник-одинак, продавець порожньої квартири без ремонту, (незалежно від віку та статі) завжди повинен викликати у Вас сумніви, з цього приводу Вам можуть надати десятки пояснень, але власне це і є та найбільш поширена платформа на якій побудовані шахрайські дії з нерухомістю на вторинному ринку житла.
    6) Завжди майте час (три доби як мінімум) на вивчення Вами та Вашими представниками документів, що підтверджують право власності та встановлюють особу продавця, якщо з різних причин продавець чи його представник обмежує Вас у цьому-відмовляйтесь від угоди.
    7) Ви покупець і Ви в праві наполягати на виборі нотаріуса за Вашим побажанням, скористайтесь цим, зверніться до нотаріуса з числа Вам знайомих, чи з кола знайомих Ваших друзів, близьких, або ж обраного Вами на власний розсуд та з власних міркувань.
    8) Залучайте до укладання угоди купівлі-продажу нерухомості третіх осіб з числа адвокатів, юристів за Вашим уподобанням та власним вибором, скористайтесь юридичною допомогою сторони, що не заінтересована в угоді купівлі-продажу обраного Вами об’єкту нерухомості, навіть у випадку коли ріелтор працює від Вас, підшукуючи Вам житло чи іншу нерухомість.
    9) Наполягайте на присутності у нотаріуса при укладанні угоди купівлі-продажу саме продавця, власника нерухомості, а у разі його відсутності з різних причин-ставте під сумнів повноваження його представника за дорученням. І в такому випадку докладайте вже власних зусиль для з’ясування подібних обставин.
    10) І головне, запам’ятайте: Ви «не обрані» і це не «лотерея» квартир на ринку нерухомості з шаленими знижками не буває, а якщо і є, то тільки у шахраїв, тому квапитися у цьому питанні зовсім не потрібно.
    Юридичне об’єднання «Афера.Стоп». Сторінка у фейсбук «Афера.Стоп». «Афера в деталях»

Back to top button