Суспільство (відео)

Обмежуємо себе в усьому: чернігівці – про доходи та підвищення податків (Відео)

Уже з жовтня може зрости податок для українців. 10 жовтня Верховна Рада в другому читанні прийняла проєкт закону про підвищення податків. Його вже називають історичним і рекордним. Документ передбачає додаткове збільшення податків на 58 млрд грн цього року та 137 млрд грн – у 2025 році. Основною тезою в законопроєкті є підвищення військового збору: він зросте з 1,5% до 5% доходів фізичних осіб, проте це не стосуватиметься військових. Водночас ПДФО залишиться незмінним – на рівні 18%. Таким чином із мінімальної зарплати українців, яка наразі становить 8 тис. грн, вираховуватимуть не 18% ПДФО та 1,5% військового збору, або ж 1560 грн, як раніше, а загалом 23%, або ж 1840 грн. Зросте військовий збір і для ФОП: для 1, 2, 4 груп він становитиме 10% мінімальної зарплати, для 3 групи – 1% доходу.

Ми запитали чернігівців, що вони думають про суттєве підвищення податків і чи вистачає їм зараз зарплати для комфортного проживання в місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священник УПЦ із Чернігова закликає Онуфрія розірвати зв’язки з російською церквою: що про це звернення мають знати чернігівці (Відео)

«Усі прекрасно розуміють, що це безглуздя. Знову і знову. Тому що ні роботи, ні робочої сили на даний момент уже немає, її мало, всіх мобілізовують, забирають, працювати вже нікому.»

«Мені важко зараз відповісти.»

«Потрібно підвищувати.»

«Звісно, людям важко, я впевнений, що піднімати зараз абсолютно не треба. Подивишся телевізор, які гроші крутяться там, які крадуть, які податки. Звідти треба брати. Це моя думка. Людям і так зараз важко з роботою, з війною.»

«Я вважаю, що більшість людей буде проти.»

«Чув про підвищення. Що думаю? Нічого я не думаю.»

«Я вважаю, треба, треба допомагати військовим. Безумовно, з нашими зарплатами це дуже смішно. Це дуже багато, але…»

«Обмежуємо себе в усьому. На продукти найбільше йде і на квартплату, на оплату комунальних послуг.»

«Напевно, на оренду житла.»

«Є обмеження, від цього нікуди не подітися, звісно, хотілось би більше, але, мабуть, не судилося.»

«Вистачає. На одяг та їжу. Вистачає повністю.»

«Моя вся сім’я здорова і це найголовніше. А гроші завжди можна заробити.»

Як бачимо, думки чернігівців розділилися. Хтось підтримує таке підвищення податків, бо воно, зокрема, стосується допомоги військовим, натомість більшість опитаних і зараз змушена обмежувати себе в певних сферах життя через нестачу зарплатні та високі ціни.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button