Суспільство (відео)

Опалювальний міраж: містяни не помітили «обвал» цін на тепло (Відео)

Зниження сум у платіжках за тепло в Україні стало строкатим і непередбачуваним процесом. Залежно від території, маємо різні цифри та різне бажання тепловиків йти назустріч чи то проханню, чи то вимозі центральних органів влади. У пошуках тих, хто відчув зниження тарифу, ЧЕline йде в люди.

«Ні. Навпаки. Ще більше».

«Ні. Я цього не відчув. На жаль. Залишилася на тому ж рівні. І то в нас дуже теплий був січень, нам ще пощастило».

«Ні. Не відчули. Ні.Так само. Менше, бо тепліше на вулиці й тепліше в хаті».

«Не було і під питанням, чи буде. Мер сказав, що 300 мільйонів заборгованості, і місцевий бюджет не може витягнути цього. Корупція процвітала, процвітає і буде процвітати».

Сподівання, що тариф у грудні все-таки знизився, як і заявляв наш Прем’єр-міністр, з’являється після відвідин теплогенеруючої компанії.

«Сума в платіжках зменшилася на 9.8%»,- Петро Мазяр, технічний директор АТ «Облтеплокомуненерго».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін скасував обмеження тарифів на опалення та гарячу воду

Далі все-таки знаходимо чернігівку, яка побачила цю знижку. Очевидно, через її одноразовість і невеликі розміри містяни просто не звернули увагу, що платять менше. Але не всі.

«Відчули, відчули. Незначна кількість, але відчули. Нехай ще більше знижують, бо пенсія мала. Можна було б і ще знизити за тепло»,- Ніна Терещенко, пенсіонерка.

За словами тепловиків, витратили на таку поступку до уряду трохи більше ніж 7 мільйонів гривень власних коштів. Змогли зробити це, бо уряд надав право робити знижки.

«Надавав право теплопостачальній організації дати споживачу знижку на опалення і гаряче водопостачання у зв’язку зі змінами ціни на природний газ. Тобто тарифу це ніяк не стосується»,- Петро Мазяр, технічний директор АТ «Облтеплокомуненерго».

Тобто тариф не знизився, а підприємство просто за власним бажанням тимчасово, в нашому випадку лише на місяць, дещо його зменшило. Хоча могло цього й не робити. Законних підстав змусити робити знижку зараз немає. Місцева влада заявляє: якщо дотримуватися букви закону, зниження тарифу отримаємо лише в кінці опалювального сезону.

«Усі хочуть чуда. Щоб сьогодні сказали, а завтра було пониження»,- Андрій Черненко, заступник чернігівського міського голови.

«Шляхів законних і миттєвих зниження не може бути. Бо, щоб понизити тариф, треба, щоб вони подали розрахунки, ми їх перевіряємо, потім ці розрахунки відправляються до НКРЕКП, ті перевіряють, за рахунок чого знизилися ці показники. Вони це затверджують. Потім проходять слухання. Це все щонайменше 2-3 місяці»,- Андрій Черненко, заступник чернігівського міського голови.

Отже, задеклароване зниження тарифів насправді обернулося головним болем місцевої влади та тимчасовим реверансом для уряду від теплогенеруючих компаній. Заощадити ж чернігівцям унаслідок таких дій навряд чи вдасться.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button