Суспільство (відео)

Операція «З’їсти Чемер»: козелецька «леді О» демонструє хороший апетит (Відео)

Село Чемер – одне з найбільших у межах Козелеччини, але, попри активні процеси в області, воно поки що залишається «недецентралізованим». Його жителі мріяли створити власну громаду, але через затягування місцевою владою цього процесу цю можливість було втрачено. Так само свого часу було зведено нанівець бажання чемерців об’єднатись із Кіптями.

«Минулого року в цій залі збиралися люди, вони проголосували за те, щоб приєднатись до Кіптів, потім депутати більшістю голосів також проголосували за Кіпті. А наш сільський голова наклав на ці збори вето своє і збирав на базарі підписи за Чемер, хоча знав давно, що Чемер не виходить», — розповідає медсестра Чемерської амбулаторії, депутат Чемерської сільської ради Наталія Герасименко.

І це зважаючи на те, що Кіптівська громада готова була надати більшість повноважень і можливостей саме для Чемера, який по праву вважають своїм старшим братом.

«Ми планували лікарню залишити в селі Чемер, залишити школу в селі Чемер. Створити там комунальний заклад, дитячий садочок, який є по суті, але не має свого приміщення. При об’єднанні Чемер не відчував би якихось незручностей», — зазначає голова Кіптівської об’єднаної громади Володимир Кучма.

Таких привілеїв чемерці навряд чи дочекаються від Козельця, який, крім того, що в рази більший за Чемер, ще й розташований географічно значно далі. Але керівництво Козелецької громади не полишає своїх лихих намірів – чхаючи на думку громади, очільниця ОТГ Олена Дмитренко хоче приєднати Чемер до своєї вотчини. Навіть громадські слухання ініціювала.

«Ну, мета все-таки – ми залишились самі і не приєднались до жодної ОТГ. Ініціатором… Ініціативу прислала мені Дмитренко Олена Борисівна і ОТГ», — говорить сільський голова Чемера Григорій Кузьменко.

«До нас приїхали Олена Борисівна із командою. Інформації в неї більше, посада в неї вища», — відмічає сільський голова Чемера Григорій Кузьменко.

Міф про власну громаду віддалив Чемер від Кіптівської ОТГ, а тепер людям у голову намагаються вкласти брехню про те, що Чемерська громада нікому буцімто не потрібна. І порятунку варто шукати лишень у Козельці.

Через ці політичні ігри люди втрачають децентралізаційні можливості – так хотіли власну громаду, а втратили сільську лікарню. Сама громада доволі скептично поставилась до таких ініціатив. На схід села громади, що налічує більше тисячі виборців, зібралися близько 50 людей, значна частина говорила, що проводити збори села з такою відвідуваністю просто смішно. Тому люди, не вислухавши представників Козельця, просто покинули залу засідань, порадивши їм приїхати з агітацією в 2020 році.

«Коли визначитесь, на коли, тоді ми приїдемо і розкажемо про свою громаду», — зазначає голова Козелецької об’єднаної громади  Олена Дмитренко.

«Просто людям вже набридло це все. Їх збирають уже багато разів, а результату ніякого».

«Були за Кіпті. Але громада хоче бути сама собі».

Важливий момент – приєднання до Козелецької громади не тільки не сприймається людьми, а й суперечить законним нормам. Адже територія громади має бути суцільною, чого не спостерігається між Козелецькою ОТГ і Чемером.

«Хоч звідки ми підходили б, але всюди підходимо до визначення закону – територія громади повинна бути нероздільна, тому всі зібрання в Чемері та ініціювання їх Козелецькою громадою не мають законних підстав», — наголошує голова Кіптівської об’єднаної громади Володимир Кучма.

Тому пані Дмитренко варто не про амбіції за рахунок інших територій думати, а передовсім уважно вивчити законодавство. Також дивує ставлення чиновниці до людей, адже громада сама має визначитися зі своїм майбутнім, а не йти на маніпулятивному повідку нещирих чиновників.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button