Суспільство (відео)

Деснянська ОТГ позбувається останніх штрихів радянського минулого (Відео)

Відомий на весь район сільський колектив «Морівчаночка» готується до грандіозного свята – 8 березня в місцевому будинку культури сільський співочий колектив знову збере аншлаг і знову веселитиме людей.

 «У нас свої пісні, ми вже співаємо близько 300 пісень. У нас, коли концерти проходять, завжди повна зала, люди приходять із задоволенням», — директор Морівського будинку культури Валентина Дяченко.

Та 8 березня тут буде ще одне грандіозне свято – офіційне відкриття Будинку культури після серйозної реконструкції. Ця будівля простояла в селі майже 60 років і не знала, що таке капітальний ремонт. У селі люди вже четвертий місяць радіють «відбудові».

 «Клуб добре відремонтували, світло зробили, ми не пошкодували, що об’єдналися», — житель села Морівськ Леонід Савчук.

 «Ми ж і наради проводимо, і концерти, і сходи сіл, тому будинок культури, звісно, потрібен, щоб був як центр життя громади. Немає будинку культури — немає школи, немає життя», — староста села Морівськ Микола Дяченко.

Зміни, яких зазнав будинок культури, стали можливими завдяки створенню рік тому Деснянської об’єднаної територіальної громади, до якої приєдналася і Морівська сільська рада. За «підйомні» кошти, які держава виділила на покращення об’єктів інфраструктури, всього за 4 місяці в Морівському будинку культури відбулися революційні зміни – сучасними будівельними матеріалами відремонтували всі кімнати та глядацьку залу, замінили вікна, стелю та підлогу. Спромоглися встановити і сучасні енергозберігаючі технології.

«Ці тепловентилятори споживають 15 кіловатів. Перевага для сільського клубу в тому, що їх не треба цілу добу гнати коли збираються люди, за годину їх вмикають, за годину він обігріває ці 200 метрів квадратних», — виконавець будівельних робіт Віталій Кураков.

До весни мають завершити капітальний ремонт і культурного центру в селі Короп’є, яке у жовтні 2015-го теж не побоялося стати частинкою великої громади.

«Завдяки об’єднанню покращилося все, у прямому сенсі цього слова самому не віриться, але ж все воно робиться, це дивує кожну людину», — староста села Короп’є Михайло Дикуха.

Приміщення сільського будинку культури, де колись хазяйнували миші, грибок і вогкість, нині вже важко впізнати – капітальний ремонт внутрішньої частини приміщення на завершальній стадії. Ззовні культурний центр теж набуде нового вигляду без жодної згадки про радянські часи і про те, що було на цьому місті останні кілька десятків років.

 «Коли ми приїхали сюди працювати, тут стеля  сипалася, дах… все текло, неможливо було працювати», — будівельник Олександр Рощина.

«Стелі всі повністю переробили, стіни, дах міняли, все ж текло», — будівельник Олексій Рощина.

Усі ремонти на об’єктах інфраструктури Деснянській громаді коштували майже 12 мільйонів гривень. Саме стільки держава виділила з бюджету, аби підтримати першопрохідця реформи. У зміни, які настали всього за рік життя, до цього часу не вірять люди, які звикли ходити розбитими дорогами і темними вулицями.

Ще статті по темі

Back to top button