Суспільство (відео)

Осіння депресія скасовується, психологи пропонують чернігівцям план дій (Відео)

Скорочення світлового дня, похолодання та неминуче погіршення погоди восени призводять до появи в багатьох людей так званої осінньої депресії, коли в організмі знижується рівень гормону серотоніну. Про наявність хандри свідчать, зокрема, систематична сонливість, посилення чи зниження апетиту, дратівливість, занепад сил.

Чернігівці на собі поки що плину осені не відчувають, адже мають власні секрети боротьби з поганим настроєм.

«Молюся».

«Хороша дружина і хороший чоловік, радіти життю».

«Осінь – це класно».

Осіння депресія – це не захворювання, утім, не можна давати собі навіть шансу на поганий настрій, впевнені психологи. Пік осінньої депресії – середина листопада. Але спеціалісти рекомендують не затягувати, а вже зараз брати курс на позитив.

Психолог Тетяна використовує в практиці прості методи, утім, переконує, вони надзвичайно дієві.

«Додайте у своє життя кольору, світла, звуку та смаку. Перегляньте свій гардероб, знайдіть яскраві речі, аксесуари. Не любите дощ, а він все одно буде — купіть собі яскраву парасольку або гумові чоботи», — радить практикуючий психолог Тетяна Глюк.

Також традиційно психологи радять більше гуляти, займатися фізичними вправами, слухати улюблену музику.

«Заведіть собі звичку: 3-5 радостей щодня. Одразу це важко. Ну, наприклад, ви підійшли до зупинки й одразу під’їхав транспорт – це радість? Якщо ви це відзначите, вже день задався».

У такому ритмі необхідно прожити хоча б два тижні, потім сформується звичка бачити тільки позитив навкруги. А як наслідок – заряду людям вистачає і на всю зиму, переконує Тетяна.

Та наразі лікарем від поганого настрою виступить і сама природа. Адже повернеться тепло. І хоч найближчі тижні погода обіцяє бути нестабільною, насолодитись справжнім літнім теплом ще встигнемо.

«Із п’ятниці очікується підвищення температури. Вже на неділю-понеділок очікується до 27-28 градусів. Коротеньке бабине літо, бо з середи знову зниження температури, потім потепління. Поки що відбувається гойдання», — розповідає завідувач сектору метеопрогнозів Чернігівського обласного гідрометцентру Ігор Гльоза.

Далекоглядних прогнозів синоптики все ж не дають. Але нічого надприродного цьогорічна осінь не обіцяє.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button