Суспільство (відео)

Оце так розворот: чернігівці – про піруети Хмельницького (Відео)

Пам’ятник Богдану Хмельницькому в центрі Чернігова планують реконструювати та розвернути на 180 градусів – спиною до Москви й обличчям до П’ятницької церкви.

Відповідні роботи передбачені проектом реконструкції скверу й коштуватимуть міському бюджету майже 700 тисяч гривень.

«Ми плануємо виконати до кінця травня всі підготовчі роботи, пов’язані з бетонуванням. Потім у цей же час плануємо розвернути на 180 градусів. І наприкінці червня плануємо вже його облицювати в граніт», – В’ячеслав Почеп, начальник управління капітального будівництва Чернігівської міської ради.

Чернігівці з ідеєю розвороту пам’ятника ознайомлені, однак називають «гетьманський напівпірует» марнотратством.

Насправді ж подобалось це далеко не всім. Дискусії про розворот пам’ятника Богдану Хмельницькому тривали роками. Більше того, сам архітектор пам’ятника Андрій Карнабеда публічно стверджував, що монумент проектувався і був встановлений спершу обличчям до П’ятницької церкви, але на вимогу Компартії його розвернули в протилежний бік.

«Цікаво, чому пам’ятник стоїть саме так, адже за проектом він мав дивитись в іншу сторону. Тому що напроти Богдана стоїть будівля – це був міськком партії і, як ви розумієте, Богдан не міг стояти спиною до міськкому партії. Тому було зроблено так, що він стоїть обличчям», – Олександр Бондар, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

За словами істориків, розвернути монумент можна, але робити це треба вкрай обережно, оскільки і пам’ятник, і постамент потребують термінової реставрації.

«Цей пам’ятник унікальний. У нас не так багато збереглося робіт Кавалерідзе. У Києві, наприклад, пам’ятник Ольги – це копія роботи, в нас стоїть оригінал роботи цього видатного митця. І тому, якщо його повертати, то треба бути дуже обережним», – Олександр Бондар, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

«Ми підсилюємо фундаментне поле навколо цього пам’ятника, щоб воно мало менше шансів піти куди-небудь убік, відхилитися від вертикалі – ми робимо подвійне кільце паль фундаментних, які триматимуть основний земляний масив. А потім уже по ньому йтиме по-дизайнерськи оформлений портик гранітний і частина тієї вежі, на яку спирається сьогодні пам’ятник – вона теж буде в граніті, буде реставруватися», – В’ячеслав Почеп, начальник управління капітального будівництва Чернігівської міської ради.

Роботи з реконструкції постаменту пам’ятника вже розпочаті й триватимуть до середини літа. Тож, якщо повернутий до Москви Богдан Хмельницький символізував возз’єднання з Росією, то вже найближчим часом гетьман покаже сусідам зовсім іншу сторону.

Ще статті по темі

Back to top button