Суспільство (відео)

Захист пам’яті: юридичні моменти для родин загиблих військовослужбовців (Відео)

Наші воїни – це надійний бар’єр від агресії ворога, вони безустанку захищають наш спокій, ризикуючи своїм життям та здоров’ям. На жаль, жахлива війна щодня забирає кращих синів і дочок… На полі бою гинуть відважні і хоробрі. На плечі згорьованих рідних лягають тяжкі випробування, зокрема, і юридичні моменти, пов’язані із загибеллю військових.

«Після загибелі військового, першочергово треба отримати сам документ «свідоцтво про смерть», він може бути не одразу надано, сповіщення може бути раніше. Все спілкування членів сім’ї загиблого військовослужбовця. Здійснюється через колишні військкомати, територіальні центри комплектування, та соціальної підтримки. Це йде таким шляхом, що вони звертаються до ТЦК, надають всі необхідні документи, потім ТЦК вимагає матеріли службового розслідування про загибель військового від військової частини, взагалі, вони здійснюють всю роботу за члена сім’ї загиблого, останнім, тільки необхідно надати перелік документів на підтвердження родинних зв’язків», — Олександр Переверзєв – адвокат з військових питань.

На що може розраховувати родина полеглого воїна від держави?

«Основоположним в разі загибелі, це отримання компенсації та отримання певних пільг. Основні пільги це для дітей безкоштовне навчання, оплата комунальних послуг, з чим вони мають право звернутись до управління соціального захисту населення для нарахування відповідних пільг. Особливістю зазначеної виплати, вона складає 15 млн, є її порядок, оскільки зі змінами у законодавстві на даний час, здійснюється виплата наступним чином: 15 млн грн рівними частками отримують всі особи, що мають право на зазначену допомогу, виплачується в наступних розмірах. 3 млн грн, це перша виплата, вона розділяється на всіх заявлених отримувачів компенсації, вся інша сума розбивається частками на 40 місяців», — Олександр Переверзєв – адвокат з військових питань.

Адвокат з військових питань стверджує, що на грошову компенсацію мають право діти віком до 18 років, дружина або чоловік, та батьки. Також Олександр зазначає, що слід звернути увагу, на осіб, хто не має право на отримання зазначеної компенсації, це громадяни Білорусії та Російської Федерації, або засуджені за протидержавні злочини.

Також ми дізнались з якими труднощами може зіштовхнутися рідні загиблого військовослужбовця?

«Військова частина не надає до ТЦК акти службового розслідування, об’єктивно, вони знаходяться в зоні бойових дій, дуже складно скласти документацію, допитати, щоб дали роз’яснення командир та військовослужбовці про загибель їхнього побратима, і це дуже довго, через фельдєгерську службу, каналами поштового військового зв’язку передають ці матеріали до ТЦК, це по часу більш затратна оформлення компенсації та пільг», — Олександр Переверзєв – адвокат з військових питань.

Нині усім нам варто усвідомити, що результат війни залежить від кожного з нас. Ми маємо пам’ятати, що війна триває і ми повинні допомагати фронту. Ми у вічному боргу перед нашими захисниками – героями, які у цій жахливій війні боронять майбутнє нашої держави. Утім, всі ми віримо – обов’язково буде перемога і ворог буде відповідати за скоєні злочини проти людства.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button