Суспільство (відео)

Палії з Чернігівщини: що загрожує жителям області, які спалюють суху рослинність (Відео)

Із настанням весни багато людей починають випалювати суху рослинність, навіть не задумуючись над тим, якої шкоди завдають довкіллю та який чималенький штраф можуть за це отримати. Від початку року на Чернігівщині виявлено 73 пожежі в екосистемі, загальною площею 50 га. У зв’язку з цим працівники ДСНС щотижня по кілька разів виїжджають на профілактичні рейди областю, аби запобігти негативним наслідкам для довкілля.

«Основними випадками цих загорянь є самовільне випалювання сухої рослинності без дотримання правил пожежної безпеки», — Валерія Аніч, інспекторка відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Чернігівського РУ ДСНС.

«Я ж нічого не палив. Я гасив. – Так а вода де? Чи чим ви гасили? – Ногою. Ось ногою гасив. – Складаємо адмінпорушення. Ви надаєте дані? – Я ногою гасив. Я не палив», — Ігор, житель с. Вознесенське.

Від початку року на Чернігівщині складено 45 адмінпротоколів на так званих паліїв сухої рослинності.

«Люди бувають різні: дехто реагує нормально, одразу гасить вогнище. І на них ми складаємо адмінпротокол, бо порушення вже виявлено», — Валерія Аніч, інспекторка відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Чернігівського РУ ДСНС.

«Ви порушили закон, зараз від цього може бути пожежа. Може перекинутися. – Я ж контролюю вогонь», — Роман, житель с. Березна.

Проте бувають випадки, коли людина відмовляється надавати свої дані для оформлення правопорушення, тоді працівники ДСНС змушені на місце злочину викликати поліцію.

«Ви знали, що палити не можна, ви проводили випалювання. Якщо ви зараз не надаєте дані, я викликаю патрульну поліцію для встановлення ваших даних», — Євген Сердюк, головний інспектор Чернігівського РУ ГУ ДСНС України в Чернігівській області.

За самовільне випалювання сухої рослинності передбачено штраф від 3060 до 6120 гривень, для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. Нагадаємо, на час воєнного стану спалювання сухостою можуть прирівнювати до диверсій.

«За це є адміністративна відповідальність. – Знаємо. – Адмінштраф від 3060 грн. – А це ви згрібаєте куди? Що робити будете? – На город вивеземо. – Спалювати не будете? – Ні. А що ви хочете, щоб ви приїхали, так? – Ми розповідаємо, що спалювати не можна, бо це може призвести до пожежі. – Я вас прекрасно розумію», — Володимир, житель с. Вознесенське.

Пан Володимир зазначає, що сухе листя використовує як добриво на городі, таким чином не завдає шкоди природі. Працівники ДСНС Чернігівщини наголошують на дотриманні правил пожежної безпеки та закликають не спалювати суху рослинність.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button