Суспільство (відео)

Стійкість інформаційного фронту: в Чернігові обговорили проблеми медійників ( Відео)

У вівторок, 6 червня, журналісти в Україні відзначали своє професійне свято. Утім, як і більшість святкових днів і приємних нагод, усі дати залишаються лише позначкою в календарі, бо поки триває кривава війна, думки далекі від святкувань. Чернігівські медійники цього дня зустрілися з головою Чернігівської ОВА та з командувачем військ ОК «Північ», щоб обговорити виклики та проблеми сьогодення і знайти ефективні шляхи для покращення комунікації в області.

«Інформбезпека – ще одна наша біда. Ми про це говорили до війни і зараз говоримо, і є конкретні заходи, що зараз нам дадуть змогу збільшити покриття радіо і телебачення. Я вважаю, якщо ми вчасно реалізуємо заплановані заходи, то вже восени нам це допоможе отримати якісне покриття. Далі ми маємо конкурувати контентом», — В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

Значення місцевих видань і новин із громади стало особливо важливе під час російської окупації в лютому-березні 2022 року. Про досвід переформатування друкованого видання в окупації розповідає редакторка газети «Новини Городнянщини».

«Люди, по-перше, чому вибирають саме місцеві газети? Бо це єдине джерело місцевої інформації, саме з громади. Коли в нас не було ні світла, ні зв’язку, єдиним засобом, із допомогою якого ми могли доносити інформацію, залишалася фейсбук-сторінка місцевої газети. Тобто там ми інформували місцеве населення», — Світлана Томаш, редакторка газети «Новини Городнянщини».

Світлана Томаш зазначає, що новини з місцевих сіл і маленьких містечок громади дуже рідко потрапляють до телемарафону «Єдині новини», а відсутність достовірної інформації збільшує градус напруження серед населення.

«Люди налякані окупацією, вони дуже бояться повторного вторгнення. Їм дуже хотілося б, аби хтось відповів на ці запитання, але з погляду безпеки ми не всю інформацію можемо отримувати від військових і не всю можна розголошувати. І безумовно, зараз найпопулярнішим чтивом у нас залишаються історії про своїх же людей – як війна вплинула на їхні долі. Історії про внутрішньо переміщених осіб та, звісно, про своїх воїнів», — Світлана Томаш, редакторка газети «Новини Городнянщини».

Для людей похилого віку преса залишається мало не єдиним способом дізнатися новини.

«Ми чітко розуміємо, що більшість місцевої інформації люди отримують із газет, навіть якщо вона вже була в інтернеті. Бо серед наших передплатників багато людей старшого віку, які просто не вміють користуватися інтернетом», — Сергій Висоцький, редактор газети «Життя Семенівщини».

Зараз як ніколи друковані видання потребують допомоги. Адже обсяги фінансування значно скоротилися. До того ж багато населення з прикордонних громад переїхало до іншої місцевості, відтак передплата зменшилася, як і поменшало замовників реклами.

«Обсяги реклами скоротилися значно, добре якщо залишилися 20 відсотків того, що було до широкомасштабного вторгнення. Це була не основна стаття, але значуща для нашого видання. Зараз це крихти, дякуємо, звісно, нашим рекламодавцям, які підтримують нас. Важко виживати в таких умовах», — Сергій Висоцький, редактор газети «Життя Семенівщини».

Якщо ви маєте можливість передплатити місцеву газету у вашому районі, наприклад, для бабусі, дідуся чи знайомих, обов’язково зробіть це. Це допоможе локальному медіа продовжувати інформувати населення про важливі події та триматися на інформаційному фронті проти пропаганди агресора.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button