Суспільство (відео)

Пандемія, війна і уроки онлайн: як на Чернігівщині змінилася якість знань учнів (Відео)

Пандемія коронавірусу, карантин, повномасштабне вторгнення. Ці події дуже негативно вплинули на всіх українців, зокрема на дітей, їхній психічний стан та освіту. Школярі були змушені певний час не навчатися, навчатися онлайн, а деякі школи Чернігівщини і зараз не можуть перейти на офлайн-навчання. Найскладніша ситуація в прикордонних областях, оскільки через постійні обстріли та безпекову ситуацію освітній процес у школах неможливо повноцінно відновити.

«Діти хочуть іти в школу саме для навчання офлайн, а також батьки зацікавлені в тому, щоб діти навчалися, повноцінно здобували знання, якісні знання, щоб вони мали можливість конкурувати з дітьми, які проживають на інших територіях України», — Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації.

Повномасштабна війна погіршила доступ до освіти, негативно вплинула на якість освітнього процесу й успішність.

«Якість отриманої інформації, освітніх послуг знизилася. Державна служба якості освіти періодично проводить такі опитування. Якщо порівняти 2021 рік до вторгнення та 2023 рік і за рівнем участі дітей в олімпіадах, і за кількістю 200-бальників під час національного мультипредметного тесту, то кількість дітей, які отримали 200 балів, удвічі менша ніж 2021 році», — Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації.

Школи області вимушено підлаштовуються під нелегкі умови.

«Ми навчаємо, ми тренуємо, ми беремо участь у змаганнях різних рівнів, ми маємо здобутки і в мультимедійному тесті – 200-бальник є, і в конкурсах учнівської творчості. Нічого не змінилося. Освітній процес – це машина, яка працює завжди і за будь-яких умов. Педагоги вміють пристосовуватися до наших умов, тих, що маємо на сьогодні», — Олена Кресс, начальник відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради.

Проте аби навчання було якісним, освітяни переконані, що варто його реалізовувати саме в школах, оскільки освіта онлайн має низку недоліків, зокрема, не всі учні мають доступ до Мережі та не всі вмотивовані до здобуття знань.

«Це має бути виключно офлайн-навчання, очне, в класі, з відповідними методичними матеріалами, з використанням новітніх технологій. STEAM-освіта, робототехніка, класи хімії, фізики тощо, аби діти мали можливість здобувати якісну освіту. І ми над цим працюємо», — Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації.

Війна, руйнування закладів освіти, спричинене обстрілами ворога, відсутність у школах укриттів – усе це негативно впливає на освіту та її якість. Проте наразі головною є безпека учнів, тому вся система освіти змушена адаптуватися до таких умов, аби і в ці нелегкі для країни часи школярі отримали потрібні знання.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button