Суспільство (відео)

У Чернігові судять активіста за нецензурне вуличне «мистецтво» (Відео)

У Новозаводському районному суді міста Чернігова судять громадського активіста Олександра Тарнавського. За його словами, відкрита справа – це помста правоохоронців за непокору: у Кіптях активісти не захотіли називатися, коли їхали на мітинг до Києва.

«Поліція через це трішки розізлилася на нас. І от нещодавно, коли я стояв у черзі в одному з кафе по каву, мене оточили шестеро поліцейських і двоє муніципалів. Вони повідомили, що на мене була відкрита кримінальна справа», — Олександр Тарнавський, громадський активіст, підсудний.

Звинуватили у створенні написів по місту з нібито образою президента. З часом кримінальну справу закрили, а відкрили нову, вже за адміністративне правопорушення – хуліганство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це не його покарання, це профілактика для інших, – Олександр Тарнавський про прив’язаного до стовпа чоловіка

Люди, які прийшли підтримати побратима, називають справу репресіями.

«Чому відбувається? Тому що патріоти. Люди займаються захистом наших хлопців на фронті», — Сергій Курто, волонтер.

«Зараз тенденція така пішла у влади – заводити справи проти патріотично налаштованих громадян», — Ярослав Юрченко, громадський активіст.

«Вирішили хлопцю просто «пришити» якісь написи. В чомусь він буцімто признався і вони вирішили вчинити правосуддя», — Максим Лещенко, громадський активіст.

Далі розгляд справи перетворився на фарс за ініціативи судової гілки влади. Людей не пускали на відкрите судове засідання.

«Карантинні заходи. Розпорядження голови суду. На те вони і є відкриті провадження. А ви зараз чините перешкоду. І ваші повноваження ви перевищуєте. Я виконую свої функціональні обов’язки. – Хто вам дав наказ не пускати до суду людей? Це ваша особиста ініціатива? – Є розпорядження».

Цікаво, що розпорядження, на яке посилалася судова охорона, по-перше, не мало підпису голови суду, по-друге – було рекомендацією, а не забороною обмежити відвідування суду. А по третє – що найголовніше – не було вище закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто такий Олександр Тарнавський – «скандальний» анонс (Відео)

Тому на протизаконні дії судової охорони вирішили викликати поліцію.

«Наразі всі оператори здійснюють прийом дзвінків. Ваш дзвінок важливий для нас. Залишайтесь, будь ласка, на лінії».

Надія на допомогу зникла, коли зателефонував наряд, що їхав на виклик.

«Тож судова поліція. То від поліції патрульної що ви хочете?» 

Закон не допоміг, проте, дякувати Богу, працівники суду пожаліли журналістів і все-таки, як кажуть, із барського плеча, дозволили їм зайти.

Розгляд справи не був тривалим. Для ознайомлення з матеріалами засідання перенесли на наступний день.

«Для ознайомлення з протоколом, матеріалами суд на місці ухвалив… розгляд справи відкласти», — Юрій Овсієнко, суддя у справі.

Загалом же, з огляду на статтю звинувачення, Олександру Тарнавському, за його словами, загрожує до 15 діб арешту.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button