Суспільство (відео)

Педагог-історик із Чернігова конструює чопери вручну та вже має чимало замовлень із-за кордону (Відео)

Олег Петрук створює чопери з нуля. За освітою він – педагог-історик. Раніше до механіки не мав жодного стосунку. Чоловік розповідає, що якось побачив на одному з російських сайтів чопер й одразу захотів такий собі.

«Але доставка чогось звідки – це дорого та неможливо. Це як космічний корабель. І я подумав: чому б не створити щось схоже собі. І вийшло навіть краще, ніж у моїх ідейних натхненників. Коли я їм показав, що вийшло, вони були в захваті», — Олег Петрук, винахідник.

На рахунку пана Олега вже 17 таких байків. Він збирає велосипеди повністю вручну. Запчастини купує за кордоном.

«Основна морока була з електрообладнанням. Тому що довелося закуповувати в Китаї багато компонентів, батареї, паяти їх, зводити все. Було надано послуги сторонніх – це зварювання. І погнули мені, бо в мене нема власного трубовигинача. Це доволі дороге обладнання», — Олег Петрук, винахідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козелецький винахідник створив дизайнерські захисні маски

Єдине, що Олег Петрук перейняв у своїх натхненників, – це загальний дизайн байка. Каже, аби спромогтися створити чопери, йому довелося глибше вивчати фізику.

«Вчитися паяти батареї, вникати в електротермінологію, розбиратися в процесах, що пов’язані з проходженням електричного струму в матеріалах. Спершу в голові була каша, але поступово все це вибудовувалося у картину, тепер усе очевидно та просто», — Олег Петрук, винахідник.

За словами чоловіка, чопери зручніші за звичний велосипед. На них не напружується спина і комфортне положення ніг. Окрім цього, такі байки прості в управлінні.

«Тиснемо на кнопочку, другий асистент, другий ступінь. Він може приводитися в рух у двох режимах. Ручка газу. Або же з допомогою асистента, коли ми крутимо педалі і мотор підхоплює. Усього є п’ять віртуальних передач».

Таким чином можна регулювати швидкість і ступінь допомоги тому, хто управляє байком. Він має повнопривідний мотор, що допомагає здійснювати гальмування.

«Завдяки вилці з пневмомодулем нівелюються всі нерівності дороги. На ньому їдеш, як на дивані».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юний винахідник з Чернігівщини виграв престижний Міжнародний конкурс

Зарядити чопер можна від звичайної розетки. Одного заряду акумулятора вистачає на 300 кілометрів. Проїхати такий шлях коштує приблизно 3 гривні. Моніторити стан батареї можна за допомогою спеціального додатка.

«Зв’язуємося через Bluetooth з батареєю та дивимось. Ось основні параметри. Вольтаж, ємність, кількість використаних циклів. Також бачимо, як усе балансується. Це дає змогу вчасно виявляти несправності».

Кожен велосипед по-своєму індивідуалізований.

«Тут усе функціонально. Навіть ті ж черепи – це балансир керма, вони полегшують кермування. Просто вони стилізовані. Задля випендрьожу тут нічого нема. Усе суто функціональне та практичне», — Олег Петрук, винахідник.

Чопер уже став звичним засобом пересування для Олега Петрука. Він їздить на ньому не лише містом, а й подорожує. Усюди чоловіка супроводжує чотирилапа модниця – Жуля. У неї є навіть власне пасажирське місце.

«Спить зі мною в наметі, в спальнику. Коли бачить, що я хочу поїхати без неї, влаштовує істерику», — Олег Петрук, винахідник.

Олег Петрук каже, що свої байки він продає. В Україні попиту на такий транспорт немає. А от німці та голландці залюбки замовляють чопери в чернігівського винахідника. Зараз йому доводиться складати електротранспорт удома. У майбутньому планує облаштувати власну майстерню.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button