Суспільство (відео)

Рік поштової реформи: переваги та недоліки роботи відділень у глибинці (Відео)

Минув рік реформи «Укрпошти» – і вже можна підбити перші підсумки. Так, у Чернігівській області зараз функціонують 87 автоматизованих стаціонарних і 130 пересувних відділень. Начальником одного з них є Віра Позняк. Вона обслуговує 7 сіл Козелецького району.

«По суті, змінилося те, що пошта зараз працює кожного дня. Раніше вона працювала у вівторок і пятницю, так, як у Красилівці. А зараз пошта щодня відкрита. Просто ми приїжджаємо двічі на тиждень, так само приймають платежі, так само виписують газети, виплачують пенсії, перекази», — Віра Позняк, начальник пересувного відділення «Укрпошти» №90.

«Ми не закривали поштових відділень. Ми перевели обслуговування населених пунктів сільської місцевості в інший формат. Усі приміщення залишилися. Листоноші сіл працюють. На допомогу листоношам сіл у нас зявилися бригади, нові машини, укомплектовані всім необхідним», — Олена Дорошенко, директор Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта».

Саме пересувні відділення стали основним нововведенням і замінили листонош на велосипедах, які раніше добиралися на двоколісних до віддалених сіл району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрпошта зобразила вишивку Чернігівської області на марках

«Раніше листоноша велосипедом дійсно туди їздила, там, де мало людей, зараз їздимо машиною. Так само їздимо на невеличкий хуторок. Те саме все возимо. Раніше ми працювали на 0.33 ставки, зараз людина хоч гроші отримує за те, що так працює», — Віра Позняк, начальник пересувного відділення «Укрпошти».

Олена Дорошенко зазначає, що позитивним моментом реформи пошти є й те, що працівників перевели на повні ставки.

«Тут було стаціонарне відділення, де працювала начальник відділення на 0,5 ставки і дві листоноші по 0,6 ставки. Люди отримували 900-1200 гривень на руки. Сьогодні одна з листонош залишилася листоношею села і вона працює на ставку, а це 4 220 посадовий оклад, винагорода, премія. І сьогодні колишня начальник відділення з цього села очолила пересувне відділення. І вона працює на ставку», — Олена Дорошенко, директор Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта».

Аби краще розібратися у функціонуванні пошти на селі, народний депутат України Борис Приходько приїхав до Красилівки. Тут він зустрівся з очільницею Чернігівської дирекції «Укрпошти» та поспілкувався з місцевими жителями. Люди кажуть, що робота відділень їх влаштовує, але є й нарікання.

«Чи вона прийшла, попрацювала, поприймала платіжки, для людей це було дуже зручно. І зараз ми платимо, але тепер це велике навантаження на одну людину. Одна робить на все село, а газет скільки», — Наталія Чешулько, жителька с. Красилівка.

«В нас працює пошта. Вівторок і п’ятниця – це привозний день. А середа, четвер і субота працює по селу. Ми не можемо нарікати на пошту, в нас добросовісно працюють дівчата, вчасно все доставляють», — Надія Пилипенко, жителька с. Красилівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сільські пошти Чернігівщини знову під загрозою закриття: «Укрпошта» подала апеляцію на рішення суду

«Хоч і зараз воно в будь-який час платиться, але прийшли платіжки – і людей повно на пошті. Всі душаться. Раніше було краще. Хоч і зараз нормально, але хочеться, щоб поприходили всі на роботу і працювали на своїх місцях, як і раніше», — Раїса Безкровна, жителька с. Красилівка.

Після спілкування з жителями Красилівки Борис Приходько розповів, що основна проблема в роботі пошти на селі – це поповнення мобільного та оплата комунальних платежів. Через невчасну доставку рахунків людям нараховують штрафи за газ та електроенергію.

«Укрпошта» надає можливість оплати, але це займає до п’яти днів. А ці п’ять днів, зважаючи на договір між жителями сіл і надавачами послуг, можуть бути критичними. Є два моменти: або прискорити розрахунки «Укрпошти», або я готовий звернутися до двох організацій із проханням не застосовувати штрафні санкції протягом 5 днів після кінцевого терміну. Пільгові такі умови, які дадуть можливість не штрафувати жителів сіл», — Борис Приходько, народний депутат України.

Він наголосив, що пошта має надавати послуги, якість яких тепер перевірятиме особисто.

«Знаючи деталі, я чітко триматиму руку на пульсі, буду перевіряти це все. Я буду приїжджати до людей і питатиму, чи все добре. Якщо погано, то будемо проводити ще зустрічі, звертати увагу, де є якісь деталі, що не влаштовують людей», — Борис Приходько, народний депутат України.

Також Борис Приходько зазначив, що на Чернігівщині є чимало відділень, які перебувають у неналежному стані. Тому важливо навести лад у поштовій системі України.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button