Суспільство (відео)

Передмістю Чернігова хочуть надати статус забрудненої території (Відео)

Жавинку хочуть оголосити  забрудненою територією. На жахливу екологічну ситуацію вже давно нарікають місцеві жителі. Кажуть, з усіх боків село оточене промисловими гігантами, які є найбільшими забруднювачами області. На городах нічого не росте, повітрям важко дихати. Неподалік очисні споруди стічних вод «Чернігівводоканалу» та труби ТЕЦ.

«До нас вітер дує і постійний сморід. ТЕЦ закидає сажею. Хворіють люди, хворіють діти. Така екологія», — жителька Жавинки Таісія.

Уже понад 25 років жителі Жавинки не користуються криницями, бо вода отруєна. Їм провели централізований водогін – і люди користувалися водою безкоштовно. Та з літа минулого року селян змусили платити.

На їхню думку, це несправедливо, адже вони потерпають від екологічних проблем. Саме це питання розглянули на круглому столі за участі громадських організацій. Ініціативна група з Жавинки звернулася з листом до керманичів області, аби село визнали забрудненою зоною. Чекають на відповідь.

«Ініціативна група ставить питання надання статусу забрудненої території із забезпеченням безкоштовною водою та іншими пільгами, передбаченими законом», — керівник чернігівської філії ГС «Захист громадського здоров’я» Олег Бережинський.

Підприємства-забруднювачі визнають свій руйнівний вплив на екологію Жавинки. Та порадувати селян нічим. «Чернігівводоканал» лише нещодавно замовив новий проект реконструкції горезвісних очисних споруд, проте точної дати початку робіт наразі ніхто назвати не може.

«Було прийнято рішення про замовлення нового проекту. Його робить австрійська фірма. Потім будуть узгодження й екологічна експертиза», — головний інженер КП «Чернігівводоканал» Юрій Федорченко.

Та поки тривають розмови про екологічну ситуацію, Жавинка вимирає. Молодь залишає село. Бо в якісні зміни не вірить. Старші люди доживатимуть свій вік тут, адже їхати нема куди.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button