Суспільство (відео)

Бородаті чернігівські онкологи та діагностика раку простати за 150 гривень (Відео)

Чернігівські онкологи вирішили провести акцію «Бородатий лютий», тобто не голитися протягом цілого місяця.

Такі дії мають привернути увагу до проблем онкозахворюваності в області.

Про це вони заявили на прес-конференції перед міжнародним Днем боротьби з раком, що припадає на 4 лютого.

— Таким чином ми наголошуємо на тому, що проблема онкології існує. І чоловіки помирають частіше, ніж жінки. Десь приблизно один до двох, — Валерій Зуб, головний лікар чернігівського обласного онкодиспансеру.

Головний лікар чернігівського онкодиспансеру Валерій Зуб зазначив, що наразі розробляється нова програма боротьби з онкологією, яка в найближчу сесію буде винесена на розгляд обласних депутатів.

—  Це дуже важлива програма. До неї ми підійшли, змінивши формат, звернувши більше уваги на профілактичні заходи, попереджувальні заходи, проведення скринінгових програм, — Валерій Зуб, головний лікар Чернігівського обласного онкодиспансеру.

Серед майбутніх нововведень було сказано про впровадження протягом найближчих 4 місяців електронної амбулаторної картки пацієнта, що дасть змогу завчасно записуватись на прийом через мережу Інтернет. Також віднедавна почали застосовувати метод лапароскопічної хірургії, що дає можливість, наприклад, видалити пухлину з нирки, при цьому не порушуючи її робочих функцій, і взагалі оперувати хворих із мінімальним травматизмом.

—  Через невеликі проколи черевної стінки хірург за допомогою спеціального пристрою з освітлювачем і відеокамерою бачить усе на моніторі з високим ступенем роздільної здатності. Хірург може виконати мобілізацію враженого пухлиною органу, — Григорій Бардаков, заступник головного лікаря з медичних питань Чернігівського обласного онкодиспансеру.

Окремо онкологи зупинилися на раку простати, наголосивши, що завчасне діагностування – один аналіз за 150 гривень на виявлення простат специфічного антигену, – значно підвищує шанси на одужання і довготривале життя.

Ще статті по темі

Back to top button