Суспільство (відео)

Перший в Україні центр гемодіалізу в сільській місцевості запрацював на Чернігівщині (Відео)

Нову амбулаторію та перший в Україні центр гемодіалізу в сільській місцевості відкрили в населеному пункті Лемеші, що на Чернігівщині.

«Завдяки нашим захисникам ми маємо чудову можливість відкрити Лемешівську лікарську амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Наша амбулаторія – це значно більше, ніж просто амбулаторія. Тому що в її приміщенні функціонуватиме нефроцентр. Кожна людина, яка потребує життєво необхідної процедури, зможе отримувати її в комфортних умовах, на сучасному обладнанні і найголовніше – безкоштовно», — Інна Кондратьєва, директор КНП «Козелецький ЦПМСД» Козелецької селищної ради.

Будівництво Лемешівської амбулаторії розпочалося в 2020 році в межах програми «Велике будівництво». Після реорганізації районів приміщення перейшло у власність Козелецької громади. Аби якомога швидше відкрити заклад, місцева влада розпочала пошуки інвесторів, зацікавлених у розвитку громади, що змогли б профінансувати необхідні роботи. Таким чином вдалося провести благоустрій території та відкрити на базі амбулаторії гемодіалізний центр.

«Я активно беру участь у будь-яких заходах і допомагаю не кожній громаді навіть, а кожному селу. По-друге, якщо відкривається центр, то необхідно долучитися до цього і підтримати таку унікальну ідею, аби це все працювало і всім було комфортно: і жителям, і медицині, і громаді», — Борис Приходько, народний депутат України від Чернігівщини.

Гемодіаліз – це складна процедура, що потребує чималих затрат часу, дороговартісної техніки та навченого медичного персоналу. В Україні донедавна всі заклади, які мають базу для проведення цього способу лікування, розташовувалися в містах. Чернігівщина ж стала першою областю, в якій центр гемодіалізу відкрили в сільській місцевості.

«Такого ніколи ще не було. Зазвичай в обласних центрах, у районних центрах є, але це потреба, яка всюди необхідна. Більшість пацієнтів розосереджена по населених пунктах – близьких і далеких, тому це насамперед соціальний проєкт, що допомагає людям цієї територіальної громади», — Олександр Шевченко, директор компанії «Нефроцентр».

«Це дуже важливо не лише для мешканців нашої громади, але й для мешканців сусідніх громад, тому що раніше люди, які потребують системного гемодіалізу, мали змогу отримати ці послуги тільки в місті Чернігові, Києві, найближче – Бровари. Зараз ці питання будуть вирішуватися на місці», — Валентин Бригинець, козелецький селищний голова.

Кількагодинна дорога, тривала процедура гемодіалізу й одразу після проведення надскладної маніпуляції годинне повернення додому – за таким сценарієм тричі на тиждень отримували лікування пацієнти з Чернігівської області, які потребують гемодіалізу. Відкриття ж центру в Козелецькій громаді дає змогу суттєво скоротити надскладний маршрут.

«Потрібно було рано-вранці прокидатися, дорога вбивала. А так тут поряд», — Володимир Велігоша, пацієнт.

«Зараз уже поряд. Я живу тут, в Острі. Тут поряд, 10 хвилин – і вже тут. Усе добре, будемо сподіватися, що надовго ми тут не затримаємося. Аналізи показують хороший результат, тому будемо сподіватися», — Олександр Корж, пацієнт.

Прийом пацієнтів

«На сьогодні по Козелецькому району в нас 10 пацієнтів, більшість із них уже оповіщені, вже є охочі, які нам телефонують, із понеділка пацієнтів побільшає. Поки що ми працюємо в одну зміну. Діаліз у нас триває чотири години. За ці чотири години пацієнту корегують його внутрішній стан. Після діалізу ми в телефонному режимі підтримуємо з ними зв’язок. Аби знати, як вони його перенесли, якщо є скарги – спрямовуємо на консультацію, підбираємо супутню терапію, якщо є потреба. Пацієнти, які вже в нас були, задоволені», — Людмила Левченко, лікар-терапевт Лемешівської амбулаторії.

Лемешівська амбулаторія обслуговуватиме 2000 сільського населення, в її підпорядкуванні перебуватимуть 5 фельдшерських пунктів та 1 пункт здоров’я.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button