Суспільство (відео)

Під Черніговом діє табір, у якому дітей навчають стріляти та гратися у «війнушки» (Відео)

Дитинство без гаджетів, з активним дозвіллям і новими друзями – існує. Дитячий патріотичний табір «Я – українець», що поблизу Количівки, дарує дітям від 9 до 16 років патріотичні канікули на свіжому повітрі.

«Мета цього табору – об’єднати дітей навколо ідеї. Щоб вони розуміли, що таке дружба, що таке повага, щоб вони розуміли, що таке допомога одне одному»,- Олександр Стрішний, керівник табору «Я – українець».

Діти від перебування в таборі просто у захваті. Адже часто літні канікули це безліч вільного часу та дилема «куди себе подіти». Тут усе навпаки – активності б’ють через край.

«Співаємо, танцюємо, воюємо, зарядку робимо вранці»,- Настя.

«Мені тут все подобається. Але найбільше подобається, що нас вчать стріляти. Мені тут усе подобається. Тут дуже класні вожаті і взагалі адміністрація закладу дуже хороша»,- Вероніка.

«Ходити в ліс, групуватися на команди та стріляти»,- Аліна.

«Тут багато виїзних заходів. Ми багато виходимо до лісу. Багато… Не сидимо на місці»,- Іван Орішко, «сержант»  табору «Я – українець».

«Тут відбувається і психологічний розвиток. Тут ми і малюємо, тут ми і співаємо, тут у нас і театральні вистави»,- Ірина Москаленко, вихователь.

Табір «Я – українець» відбувається вже п’ятий рік поспіль. Починався він як дозвілля для «своїх», але поступово переріс у великий проєкт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові на Стрілецькій набережній – новий мурал (Фотофакт)

«Спочатку він був започаткований як табір для своїх діток, щоб була можливість займатися з дітками. Але цей табір переріс вже у великий проєкт, який почав називатися національно-патріотичний табір «Я – українець». Тут є великі намети, в яких проживають діти без телефонів, без будь-яких гаджетів»,- Олександр Стрішний, керівник табору «Я – українець».

У таборі головний акцент роблять на рухливих колективних іграх, наприклад, «Козацька джура», навчають азів медицини, надання першої медичної допомоги, вчать орієнтування, туризму, проводять спортивні змагання. Особливо дітям подобаються так звані ігри у «війнушки».

«Займаємося вогневою підготовкою, топографічною. Проводимо невеликі тренінги з тактичної підготовки. Медицину розглядаємо. По-перше, це чисте повітря. Це спокійне спілкування без гаджетів. Діти пригадують, що таке бути в компанії, що таке спортивні ігри, що таке взаємодопомога, командний дух. Граємося у «війнушки» і пояснюємо, що таке бути справжнім українцем, патріотом»,- Ігор Білецький, інструктор із військової підготовки.

До дітей часто приїжджають гості. Також із навчальною метою.

«Приїжджала ДСНС. Нас вчили, що є в автомобілі ДСНС. Ми одягали форму, фотографувалися. Також до нас приїжджала поліція, нам розповідали правила безпеки»,- Катя.

Є окремі локації під їдальню, кінотеатр, медичну допомогу, адміністративний та господарський намети. Маємо чотири великі намети для дітей.

«Діти сплять на сучасних похідних ліжках. Ми торік виграли бюджет участі та закупили сучасні німецькі намети, також закупили похідні ліжка, які зараз використовують військові країн НАТО»,- Олександр Стрішний, керівник табору «Я – українець».

Харчування на найвищому рівні. Діє польова кухня.

«Ми готуємо тут першу страву. Це супчик, борщик. Готуємо компоти, чай дітям. І другу страву для їхніх потреб. Вареники з м’ясом, з сиром, млинці їм печемо. На вечір – рибку, печінку. Все як харчуються діти»,- Світлана Іванівна, кухар.

Біля дітей постійно є медичний персонал.

«Переважно звернення – це «бойові поранення». Це подряпини, дрібні садна. Укуси комарів інколи розчісують»,- Ольга Леоненко, медичний працівник.

Тривалість відпочинку в таборі – 14 днів. Вік дітей – від 9 до 16 років. Загалом за сезон три заїзди, по 60 дітей у кожному. Порівну дівчат і хлопців.

«Я – українець» це яскравий приклад поєднання національної ідеї, активного відпочинку та цікавого дозвілля для дітей.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button