Суспільство (відео)

Підготовка до захисту країни: молодь Чернігівщини долучається до громадської організації «Центурія» (Відео)

Із початком російського вторгнення на територію України багато чоловіків і жінок стали на захист держави, і молоді довелося дуже швидко дорослішати та навчатися військової справи. У 2020 році в Чернігові з’явиласягромадська організація «Центурія», спрямована на національно-патріотичне виховання юнаків і дівчат.

«Ми розповідаємо історію України, тактична медицина, тактика, ми розповідаємо про те, що знадобиться в майбутньому. Сюди приходять ті, хто хоче пов’язати своє життя, або ті, хто любить свою країну, тут немає людей, які просто прийшли.

У нас є люди, яким 14 років, вони виявили бажання, я не хочу вихвалятися, але вони знають більше, аніж деякі дорослі люди, про медицину, про топографію, ножі або навіть ту ж саму історію

Підлітки приходять до нас, і ми бачимо в них потенціал, вони бажають і горять, ми їм даємо можливість, ми не обмежуємо в цьому. Якщо хочуть займатись на симуляторах FPV, така можливість є, якщо хочуть розвиватись у сфері медицини, також є можливість. У нас усі інструктори мають бойовий досвід і навіть представники Третьої штурмової нам в цьому допомагають», — голова чернігівської організації «Центурія» Владислав «Тура».

Наразі вчернігівській організації «Центурія» налічується 50 учасників руху, і ми мали можливість дізнатися, як відбувається їх навчання.

«Я долучився десь два з половиною місяці тому, я вже встиг побувати в школі медиків. Зараз активно проводжу заняття в чернігівських школах.

Все цікаво.Тобто і заняття з тактичної медицини, відпрацювання тактики в окопах, FPV-дрони, не можу щось виокремити», — учасник руху Позивний «Мауглі».

«Я долучилася десь півтора місяцітому. Навчання мені подобається, воно в доступній формі, підлаштовується під дітей. Якщо якась довга лекція, то вона відбувається або ввечері, або на вихідних, це дуже зручно. Ми вивчаємо все те, що знадобиться в цивільному житті та в бойових діях.

У мене дуже багато знайомих, кажуть, що це не жіноча професія, але я вважаю, що коли йдеться про захист своєї країни, не має значення, якої ти статі, хлопець чи дівчина. Це кожного торкнеться рано чи пізно, я готова все покласти для того, щоб захищати цю країну, бо я в ній живу і це моє майбутнє», — учасниця руху Позивний «Мафія».

«Центурія» спрямована саме на виховання молоді.Чи бували випадки, коли батьки забороняли своїм дітям долучатися до діяльності громадської організації?

«Батьки загалом ідуть назустріч у цьому плані», — голова чернігівської організації «Центурія» Владислав «Тура».

«Дуже спокійно, я повнолітній, я просто сказав, що виявив бажання вступити до «Центурії» та займатися цією справою, вони погодилися», — учасник руху Позивний «Мауглі».

«Спершу я просто сказала, що ходжу сюди, а потім, коли зрозуміла, що точно хочу пов’язати з цим своє життя, вони спокійно відреагували, але сказали, що я дівчина,тож повинна розуміти, що це великий крок у майбутнє життя», — учасниця руху Позивний «Мафія».

Один із вихованців поділився, як можна долучитися до громадської організації.

«По-перше, написати заявку для вступу, потім поспілкуються, їм розкажуть, що таке «Центурія», і не буде такого, що вони будуть кинуті напризволяще. Тобто все розкажуть, покажуть, запросять на навчання, не треба боятись. Ми можемо в цьому їм допомогти», — учасник руху Позивний «Мауглі».

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button