Суспільство (відео)

Підвищена ставка та неможливість оскарження: в міськраді оновили правила плати за землю (Відео)

Для землекористувачів оновили правила плати за землю. Таке рішення ухвалили в міській раді під час засідання 10-ї сесії. Зокрема, один із пунктів, яким доповнили Положення про плату за землю, позбавляє землекористувачів права захищати свої інтереси в судовому порядку у разі, якщо на них складено Акт нарахування збитків. Також він передбачає можливість нараховувати ставку в розмірі 12%.

«Що є підвищеною ставкою, яка суперечить положенню. Якщо стосовно землекористувача – це нараховані збитки за використання земельної ділянки»,- Олександр Луценко, депутат ЧМР, голова фракції ПП «Наш Край».

Саме цей пункт Олександр Луценко пропонував вилучити з проєкту рішення міської ради. Однак депутати його правку не підтримали. Він зазначив, що такий механізм може бути дієвим і спрямованим на те, щоб захищати інтереси громади, поповнювати місцевий бюджет і спонукати платників податків виконувати свої обов’язки. Однак, на його переконання, міська рада має діяти в межах законодавства, щоб усі сторони, відносно яких враховуються зобов’язання, мали можливість їх оскаржувати.

«Будь-де передбачені оскарження, по-перше, на адміністративному рівні, якщо на адміністративному рівні не було врегульовано, то оскарження відбувається в судовому порядку. Стосовно нарахованих збитків, які затверджуються виконкомом міськради, таке оскарження не передбачене»,- Олександр Луценко, депутат ЧМР, голова фракції ПП «Наш Край».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйони на музеалій і спонсорування Асоціації міст: у муніципалітеті розподіляли бюджетні кошти (Відео)

Він також розповів, що є позиція Верховного Суду стосовно Акта збитків. Відтак, він не є тим документом, що зумовлює фінансове зобов’язання, а дає рекомендації щодо добровільної сплати.

«Тому, якщо не зачіпаються інтереси сторони, то й захищатися нема від чого. І ми маємо глухий кут. Коли акт затверджено виконкомом, міська рада може не йти до суду, цей акт лежить. Стосовно проєкту рішення, який розглядався сьогодні, це дає право нарахувати 12%, але оскаржити цей акт сторона не може»,- Олександр Луценко, депутат ЧМР, голова фракції ПП «Наш Край».

Олександр Луценко вважає, що це нерівні умови, тому що будь-який землекористувач Чернігова є також членом громади та потребує захисту. До того ж, на його думку, наявність цих факторів не покращує інвестиційної привабливості Чернігова.

«Є приклади, коли були нарахування некоректні, були використані некоректні коефіцієнти і вони були оскаржені, коли міська рада йшла до суду з питанням примусового стягнення, ці суми не були підтверджені. Але поки міська рада не піде до суду, сторона не може це оскаржити, вона може тільки захищатися»,- Олександр Луценко, депутат ЧМР, голова фракції ПП «Наш Край».

Положення про плату за землю ще далеке від досконалості. Тому сюди ще треба вводити інструменти, що допоможуть захистити як землекористувачів, так і громаду.

«Ми плануємо надалі проводити консультації, зокрема з незалежною радою бізнес-омбудсмена, що активно працює в цьому напрямі та подавала свої правки до законопроєкту Верховної Ради 5600 стосовно внесення змін із надходження податків. Будемо опрацьовувати, будемо корегувати»,- Олександр Луценко, депутат ЧМР, голова фракції ПП «Наш Край».

Олександр Луценко впевнений, що над цим питанням треба працювати і надалі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button