Суспільство (відео)

Після обстрілів: реалії Чернігівського медцентру сучасної онкології (Відео)

Минув рік, відколи російських окупантів вигнали з території Чернігівщини. По собі місту й області вони залишили багато горя. Здається, не зосталося будинку чи долі, якої не зачепили б снаряди ворожої армії. Утім, життя має продовжуватись, і зараз усі українці, попри складнощі, працюють на Перемогу.

Усе необхідне для забезпечення потужної роботи на своєму фронті робить Чернігівський медцентр сучасної онкології. Під час активних бойових дій заклад потрапив під ворожий обстріл й отримав неабиякі пошкодження.

«Наш заклад був значно пошкоджений під час активної фази бойових дій на території Чернігівщини. Дещо ми відремонтували ще минулого року, дещо утеплили своїми силами, аби пережити зиму. Зараз ми відновлюємо ті пошкодження, які були частково відремонтовані: вікна, двері, наші стіни, покрівля. Ми прийшли до цього і виконуємо роботи з капітального ремонту приміщення основного», — Олександр Заїка – в. о. генерального директора Чернігівського медцентру сучасної онкології.

Робота закладу відновилася 18 квітня. Тоді, повернувшись до стін мед центру, працівники жахнулися: понівечений касетними снарядами головний корпус, розтрощені вікна, виведена з ладу техніка. Ситуація потребувала сміливих і термінових рішень.

«За минулий рік ми власним коштом повністю відновили лінійний прискорювач. Ремонти, які пройшли по приміщенням – нам допомогла держава, наша облдержадміністрація, їхнім коштом проводилися ремонти, а все те, що ми могли зробити, аби перезимувати, зробили власними силами», — Олександр Заїка – в. о. генерального директора Чернігівського медцентру сучасної онкології.

Аби заручитися потужним фінансуванням та вивести медцентр сучасної онкології на довоєнний, а то й вищий рівень роботи, колектив закладу розпочав активну діяльність над створенням заявок для участі у грантових проєктах.

«Наші проєкти з відновлення приміщення були подані до міністерства, їх розглянули, приїхала комісія, ми взяли активну участь у цьому і виграли грантові кошти, які ми зараз залучаємо до відновлення нашого закладу», — Олександр Заїка – в. о. генерального директора Чернігівського медцентру сучасної онкології.

Станом на зараз Чернігівський медцентр сучасної онкології продовжує лікувати рани, залишені ворожими пазурами: тривають ремонтні роботи в усьому корпусі, закуповують нове обладнання та налагоджують модерну систему роботи.

«Ми зараз майже на 100% відновлені. Кадровий потенціал відновлений, майже всі лікарі повернулися. Деякі лікарі, жінки-рентгенологи, в мене працюють дистанційно, але вони повністю технологічно забезпечені можливістю дистанційної роботи. Ми працюємо як до війни, і показники ми вже перевершили довоєнні. Тому що зараз люди не тільки повертаються, але є й переселенці, доволі багато приїжджає з різних регіонів України, особливо там, де зараз складна фаза. Тому в нас зараз збільшена кількість пацієнтів, якщо порівнювати з довоєнними показниками», — Олександр Заїка – в. о. генерального директора Чернігівського медцентру сучасної онкології.

Щоденно продовжуються роботи з відновлення закладу, аби після завершення війни він був на рівень вищим, кращим і новітнішим, ніж це було до повномасштабного вторгнення.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button