Суспільство (відео)

Письменниця з Чернігівщини Олена Печорна розповіла про створення книжок і нові ідеї (Відео)

Ім’я Олени Печорної відоме багатьом поціновувачам української літератури. Нещодавно в Чернігові відбулася творча зустріч із письменницею, на якій авторка поділилася новими ідеями книжок і розповіла про сам процес їх створення.

«Я трошки називаю, це схоже, насправді жінки зрозуміють, схоже на вагітність. Тому що спершу з’являється ідея. Я кажу, що я вагітнію ідеєю. Потім якийсь час я можу виношувати цю ідею, осмислювати, звикати до неї. Деякі книги чекали досить довго. Наприклад, «У затінку земної жінки» чекала кілька років, роки два терпляче чекала ця ідея на авторку», — Олена Печорна, письменниця.

За написанням книжки стоїть дуже кропітка робота. Здебільшого кінцевий результат може значно відрізнятися від початкової ідеї.

«Вона з’являється на світ і ти ще знаходишся ніби в цій історії, але вже можеш її спостерігати отак збоку. Береш із полички свою книжку, починаєш читати і навіть сама собі не віриш, що її написала ти. Такі от цікаві бувають моменти. Спершу я, мабуть, просто в дитинстві любила читати. Потім був період, коли прочитана історія залишалася зі мною, щось дофантазовувала, домріювала, а потім у підлітковому віці стався етап щоденничків різних», — Олена Печорна, письменниця.

В 11 класі Олена Печорна перемогла на конкурсі «Проба пера», тоді вона зрозуміла, що хоче і надалі писати. Тепер книжки письменниці дуже популярні серед читачів.

«Я зрозуміла, що це моє. У декретній відпустці була написана «Грішниця», і вона, можна сказати, як абсолютно живе створіння, свого часу завела Олену Печорну в книжковий світ, прочинила двері – і я вже за нею», — Олена Печорна, письменниця.

Ще до початку повномасштабного вторгнення письменниця виношувала в думках ідею нової книжки. Проте через події в країні її створення відійшло дещо на інше місце.

«Наразі відповідаю, що я просто живу. І, мабуть, це найголовніша місія для кожного українця. Просто жити. Зберегти себе фізично, ментально. Творчість є, але вона здебільшого стосується літнього періоду. Я сама собі обіцяла, що не буду писати про війну. Але водночас усвідомлюю: хоч би що я писала, так чи інакше війна буде присутня в творах. Історія змінилася, задум змінився, хоча зернятко залишилось те саме. Коли воно з’явиться на світ, я не знаю, як складеться», — Олена Печорна, письменниця.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button