Суспільство (відео)

«Північний форпост»: презентували книжку про героїчний спротив чернігівського напрямку (Відео)

День, який розділив життя багатьох українців на «до» і «після» – 24 лютого 2022 року. О 5-й ранку розпочався широкомасштабний наступ російських окупантів, зокрема й на Чернігівщину. Хронологія подій, здобутки та втрати, героїчний спротив ЗСУ та ТРО – все це день за днем описав військовий історик Михайло Жирохов у своїй книжці «Північний форпост: Чернігівський напрямок», презентація та автограф-сесія якої відбулися в Чернігові біля «Будинку книги» 28 червня.

«Це хроніка, яку треба зробити зараз, тому що багато подій із часом просто зникають із нашої пам’яті. Я не відкрию великого секрету, якщо скажу, що для багатьох ці 38 днів злилися в один великий день – в одне довге 24 лютого», — Михайло Жирохов, український історик, автор книги.

Сам автор каже, що війна з Росією почалася для нього ще вісім років тому. А тема вторгнення на Донбасі є для нього дуже близька, бо народився саме в Донецькій області, тому фактично зараз пережив уже другий наступ у своєму житті. Весь час облоги Чернігова він перебував у місті, тож інформацію для своєї роботи він брав із відкритих джерел та особистих спостережень.

«Я не зациклювався тільки на Чернігові. Там є великий розділ про оборону Славутича, попри те, що вона тривала кілька днів, але там були різні моменти. Вони досі цікаві і з історичного, і з військового та цивільного погляду. Там є розповідь про бої за Бровари», — Михайло Жирохов, український історик, автор книги.

Перший тираж був обмежений, автор видав його за власні кошти, втім, попит на книжку спостерігається не тільки серед чернігівців, а й по країні загалом. Тому примірники видають знову і знову. Наступну свою роботу Михайло Жирохов хоче присвятити цивільним чернігівцям, які героїчно пережили блокаду та, згуртувавшись із військовими, активно допомагали обороні. Зібрати імена всіх полеглих героїв та розказати їхні історії.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button