Суспільство (відео)

Платформа для бізнесу: в Чернігові відбувся форум, присвячений відновленню економіки (Відео)

«Економіка України зараз перебуває в кричущому стані. І можна так само сказати про економіку Чернігівської області. Це економічні процеси, взаємодія бізнесу з органами місцевого самоврядування загалом, які проблематики бізнесу, експорту, із залученням якихось додаткових коштів для фінансування»,- Марія Руденко, директор Агенції регіонального розвитку Чернігівської області.

У Чернігові відбувся регіональний форум «Відновлення економіки в умовах війни: діалог з бізнесом». Із початком повномасштабного вторгнення бізнес в Україні, зокрема на Чернігівщині, значно постраждав. Ворог намагається знищити українську економіку.

«Ми маємо дуже великі втрати: як інфраструктурні – об’єкти цивільної інфраструктури, так і дуже великі втрати бізнесу. В нас понад 500 великих підприємств постраждало, деякі з них зруйновано вщент. Відповідно, якщо говорити про 2022 рік, про повномасштабне вторгнення, про окупацію на території області, то взагалі про будь-яку роботу бізнесу ми забули, ми займалися всі обороною області, бізнес зокрема»,- В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

На форумі обговорювали проблеми, перед якими постають наразі українські підприємці, ділилися власним досвідом роботи бізнесу під час війни, говорили про гранти та сучасні тенденції розвитку і відновлення підприємств, а також про нову платформу «Зроблено в Україні».

«На сьогодні вже відновилися орієнтовно 90% бізнесу. Тобто відновлення таке триває. Насправді за ці два роки бізнес відновився, є дуже багато кейсів відновлення там, де підприємства з 0 відновили своє виробництво.

Бізнес на Чернігівщині працює в непростих умовах, особливо в наших північних регіонах, які постійно щоденно обстрілюють, проте економіка розвивається. Ми за підсумками 2023 року не вийшли на рівень 2021-го. Ми маємо десь 80%»,- В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громадам Чернігівщини допоможуть із розробленням комплексних планів просторового розвитку (Відео)

Через постійні обстріли прикордоння значно страждають розташовані там підприємства. Здебільшого вони закриваються. Також серед озвучених причин припинення роботи підприємств на Чернігівщині є нестача працівників у зв’язку з мобілізацією і втрата земельних ділянок через постійні обстріли.

«Значно зменшилося поголів’я рогатої худоби – це молочне стадо, яке було постачальником на переробні підприємства, саме молочної галузі.

На сьогодні розглядається питання припинення зупинки одного з підприємств у Понорницькій громаді. Це пов’язано з тим, що відшкодування ПДВ не проводять системно, воно затримується і бізнес не може в таких умовах працювати»,- Сергій Сергієнко, начальник Новгород-Сіверської РВА.

«Своє господарство я створив ще в 2018 році. І займаюсь ним потихеньку у міру можливостей. Під час повномасштабної війни працювати складно, непросто, але оскільки є багатовікові традиції – свою землю любити, цінити, – то не покладаємо ми всі (я та мої колеги) рук, працюємо, працюємо. І далі будемо працювати»,- Сергій Собора, підприємець із Бахмаччини.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button