Суспільство (відео)

Громадам Чернігівщини допоможуть із розробленням комплексних планів просторового розвитку (Відео)

Громади Чернігівщини отримають допомогу в розробленні комплексних планів просторового розвитку. Дві територіальні громади області – Іванівська й Остерська – підписали меморандум із Програмою USAID АГРО. Метою цієї програми є прискорення економічного розвитку сільських громад України, що потребують найбільшої підтримки, зокрема тих територій, які постраждали внаслідок війни.

«Ця програма має підтримати громади в розвитку просторових планів територіальних громад. Це доволі новий документ, він недавно започаткований. Але він як стратегічний план тієї чи іншої громади. Тому цей проєкт архіважливий для відновлення Чернігівської області.

Програма USAID Агро сприятиме, допомагатиме, навчатиме не тільки ці громади, але й усі громади саме покрокового впровадження просторових планів»,- Іван Ващенко, заступник начальника Чернігівської ОВА.

«Це путівка в майбутнє для нашої громади. З огляду на те, що місто Остер є історичним містом, у зв’язку з тим, що генеральний план, розроблений ще в 1986 році, практично діє на території нашої громади, хоча, згідно із законодавством, із 2025 року всі громади повинні розробити плани просторового розвитку»,- Леонід Мисливець, голова Остерської ТГ.

Просторове планування закладає можливості для оптимізації території громади як у межах, так і за межами населених пунктів, визначення послідовності реалізації рішень і захист землі громади від хаотичної забудови. Таким чином Остерській громаді допоможуть із розробленням плану розвитку просторового планування, а Іванівській – із розробленням програми комплексного відновлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допомагають військовим і готуються до весни

«Дуже важливе для нашої громади саме розроблення плану відновлення громади. Оскільки наша громада дуже сильно постраждала і нам надається така можливість, що безкоштовно нам його розроблять, і ми будемо далі вже будуватися, відбудовуватися, розміщати на своїй території і підприємства, і обліковувати навіть усю інфраструктуру»,- Олена Швидка, голова Іванівської ТГ.

«Це і залучення інвестицій, це і визначення територій, і створення для наших потенційних інвесторів кліматичних умов, щоб вони спокійно могли прийти на територію нашої громади, маючи план розвитку території, план земельних ділянок, на яких є комунікації»,- Леонід Мисливець, голова Остерської ТГ.

Окрім цього, всі громади області в межах проєкту отримають консультативну підтримку з актуальних питань землеустрою та містобудування.

«Цей проєкт важливий насамперед стратегічно, тому що, якщо ми говоримо про відновлення, то без чіткого плану дій відновлення неможливе. Ми розуміємо, що війна продовжується. Але будь-які війни закінчуються, і ця закінчиться нашою Перемогою. І після Перемоги ми маємо бачити картину в цілому по області, з чого починаємо і як ми плануємо відновлювати наші території»,- Іван Ващенко, заступник начальника Чернігівської ОВА.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button