Суспільство (відео)

Плівка на вікнах, тріщини в стінах: нинішні реалії чернігівських бібліотек (Відео)

Унаслідок активних бойових дій на території Чернігівщини знищено або пошкоджено чимало об’єктів інфраструктури. Серед них левова частка – освітньо-культурні. Так, наприклад, чималий удар узяла на себе бібліотечна система міста. Бібліотека Коцюбинського, що є однією з найчастіше відвідуваних у місті, розташована неподалік епіцентру вибухів. Сьогодні її реалії – рами без вікон, дірявий дах і холод у читальних залах. 

«Пошкодження цієї будівлі – це бібліотека Коцюбинського, також тут знаходиться дитяча бібліотека імена Довженка, – дуже значні. Тому що ця будівля пошкоджена під час збройної агресії. Пошкоджені всі вікна, дуже зруйнований дах і багато в стінах тріщин тощо»,- Ганна Пушкар – директор Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи.

Ремонтні роботи в цьому приміщенні – питання невідкладне і термінове, адже температура повітря активно опускається, а разом із цим наближаються осінні дощі. Книжковий фонд бібліотеки намагаються врятувати працівники, утім, природні умови впливають на стан літератури та самого приміщення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Задокументувати воєнні щоденники: в Чернігові планують зібрати спогади людей, які бачили війну (Відео)

«Наші робітники багато попрацювали для збереження фондів. Вони врятували майже все, що знаходилося в будівлі в лютому-березні. Але капітальне будівництво ще не проводилося, ми чекаємо на фінансування»,- Ганна Пушкар – директор Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи.

Утім, не просто чекають. Зараз робітники бібліотеки активно «латають» вікна плівкою. Та, звісно, цього замало, аби врятувати всю бібліотечну систему міста, наявну літературу та своїх колег. 

«У нашій бібліотечній системі 14 бібліотек по всьому місту. І багато людей зараз на простої. Не всі філії відчинені, але більшість філій працює, обслуговує клієнтів. Тому запрошуємо до цих філій наших читачів»,- Ганна Пушкар – директор Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи.

Сьогоднішня реальність чернігівських бібліотек лякає, адже храми книжок буквально потерпають від обставин та умов, у яких вони тепер опинилися. Утім, ми віримо, що вже найближчим часом усі мудрі порадники будуть у теплі та в безпеці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button