Суспільство (відео)

Поблизу Чернігова функціонує особливий собачий притулок (Відео)

Власна кімната для собак із ліжками та картинами, зелена галявина для їхнього дозвілля та гарне ставлення власників. І жодних кліток. Такий притулок для тварин облаштований не за кордоном, а лише за 20 км від Чернігова. Створила його родина Столярових.

«Уже давно, років із 25, в мене так склалися обставини, що до мене завжди йшли тваринки, шукали захисту, і я шукала якусь дачку, не могла її знайти. А потім ми пішли з моїм чоловіком і придбали. 15 років платили кредит, викупили. Так і не добудували будиночок. І вирішили своє життя присвятити тваринам, але ми бажаємо, щоб вони були не в клітках, не в будках», — Олена Столярова, власниця притулку для собак.

Мрією родини є впровадження в притулку каністерапії – лікування та реабілітація людей із допомогою собак.

«Колись у мене в магазині жила собачка Боня, її вбило під час бомбардувань там, на Коцюбинського, 27 лютого 2022 року. Але до неї приходили дітки. Їх приводили батьки, вони зовсім боялися собачок. І вона вміла так трошечки сидіти, якось воно виліковувалося. І в мене виникла така ідея, що я, може, зможу допомогти їм позбутися такого страху перед собаками. Ну, це моя мрія», — Олена Столярова, власниця притулку для собак.

Собаки в притулку дуже товариські, кожен із них має кличку та свою неповторну історію. Собака Міра сама прийшла до притулку. Під час обстежень у неї виявили пухлину, яку вилікували. У притулку вона потоваришувала з собакою на кличку Білий.

«З’явився Білий. Він був такий худий і покусаний. Але ж це дуже красива тварина, породиста. І видно, що він проживав у родині, навіть видно, з цією війною його покинули», — Олена Столярова, власниця притулку для собак.

Олена пригадує події минулого року, коли область була окупованою.

«25 лютого ми зранку… Чоловік 24-го приїхав. Ми погодували песиків. Але повернутися вже не зміг. І рано-вранці ми вирішили сюди приїхати, щоб чоловік тут залишився і щоб він тут із ними був. Набрали корму, але доїхали тільки до Киселівки. Потім Анатолій прийшов із мішком корму, тут розсипав у бесідці, повернувся пішки. Я вже його чекала біля Політехнічного інституту і потім ми повернулися сюди аж 2 квітня», — Олена Столярова, власниця притулку для собак.

Сусідка родини всі дні облоги опікувалася тваринами і допомогла їм вижити. Поведінка собак після пережитих подій дуже змінилась: тепер вони бояться грому та вибухів. Родина опікується 60 собаками, в притулку проживають 12.

«Така доброта і повага для братів наших менших, навпаки, не є якимсь дивом чи таким явищем незвичним. А вона – цілком звичне явище. Тому що ми повинні нести добро і любов у цей світ», — Олена Столярова, власниця притулку для собак.

До повномасштабного вторгнення родина все для тварин робила за власні кошти. Проте зараз притулок потребує допомоги з кормом. Наразі родині допомагають чернігівські волонтери благодійної організації «ІГМА», яким Олена дуже вдячна. Ми маємо пам’ятати, що тварини – беззахисні, тому варто піклуватися про них, дбати та допомагати.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button