Суспільство (відео)

Трупна отрута від нелегального кладовища загрожує водозабору «Подусівка» (Відео)

Кладовища на Забарівці немає в переліку офіційних місць для захоронення в Чернігові. Не ведеться й облік кількості могил, які розміщуються просто поміж дерев, що знаходяться у віданні державного підприємства «Чернігівське лісове господарство», у межах території села Новий Білоус. За неофіційною інформацією, кількість захоронень може сягати тисяч. Поповнюється здебільшого за рахунок померлих із найближчих районів – Масани, Забарівка, Подусівка.

«Я живу тут з 1976 року. Коли я прийшов, тут було 10-12 могил», — розповідає Дмитро Стеченко, який наглядає за «Забарівським» кладовищем.

«Якщо людина помирає, куди її подіти? У нас немає жодних крематоріїв, або як їх називають. Я що, на городі повинна похоронити? Питання – куди дівати померлих людей?» — цікавиться місцева жителька.

Лісовий цвинтар росте і шириться десятиліттями, а владі Чернігівщини немає до цього діла. Проблему роками перекидали від однієї структури до іншої. Водночас на сьогодні це знаходиться на контролі тільки місцевих ентузіастів, які відкидають звинувачення в продажі місць для поховань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попугаї, котики і собачки: у Чернігові знайшли справжнє кладовище домашніх улюбленців

«Ні за місце, ні за що. Ніхто нічого не брав і не бере. Ні копійки», — говорить Дмитро Стеченко, який наглядає за «Забарівським» кладовищем.

Навпаки, Дмитро Стеченко каже, що на громадських засадах, за згоди місцевих, фактично є останнім бастіоном для того, щоб трупна отрута з кладовища не потрапила в питну воду водозабору «Подусівка».

«Справа в  тому, що в нас водозабір поряд. Ви розумієте, що це таке. Якщо його порушать, то наші діти і ми …. Трупна отрута і все на світі. У жодному випадку, щоб ми не вилазили за межі кладовища. Тому що є водозабір», — наголошує Дмитро Стеченко, який наглядає за «Забарівським» кладовищем.

«На сьогодні кладовище не перейшло межу природоохоронної зони, але все-таки туди воно рухається. Проте завдяки загальним зусиллям рух кладовища в тому напрямку призупинений», — запевняє новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівець у своєму дворі виявив кладовище

Водозабір «Подусівка» – друга за розмірами, так би мовити, водна артерія Чернігова, з якої п’ють воду десятки тисяч містян. Попри це, несанкціоновані без дозволу захоронення продовжуються, а офіційні органи проблеми на місці не вбачають.

«Ось третя. І в кожній написано, що все добре. Ось четверта. І в кожній написано, що тут усе добре», — говорить Дмитро Стеченко, який наглядає за «Забарівським» кладовищем.

Тільки протягом останнього року почали засідати різноманітні обласні комісії, які ставлять за мету врегулювати проблему невизнаного лісового кладовища.

«Оформлення у встановленому законодавством порядку меж кладовища, обнесення його огорожею та законсервувати», — розповідає заступник директора департаменту ЖКГ Чернігівської ОДА Андрій Ярош.

Фактично його хочуть законсервувати, заборонивши захоронення, які розширятимуть його розміри, а дозволити тільки підзахоронення в наявних межах. Завершити всі процедури планують у термін до року. Проте, поки кабінетна робота розтягується на невизначені строки, цвинтар фактично продовжує функціонувати в звичному режимі.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button