Суспільство (відео)

Половині родин Чернігівщини не вистачає сімейного лікаря (Відео)

Проект Закону про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів ще наразі не підписаний Президентом Петром Порошенком, а відтак українці мають трохи часу, аби подбати про майбутнього сімейного лікаря. Пацієнти повинні самі визначатися, кому довірять власне здоров’я, а то й життя.

 «Хворі мають уже придивлятися до лікарів, спілкуватися з сусідами не обов’язково за місцем реєстрації, в межах міста чи області можуть вибрати одного лікаря й укласти з ним договір. Не лише 1 січня, це можна зробити в будь-який день, коли пацієнт іде на прийом до лікаря, він може укласти договір», — завідувач відділення Чернігівської міської лікарні № 4 Барбара Сиваткіна.

Можливо, вже з другої половини 2018 року сімейні лікарі та пацієнти працюватимуть лише на договірних умовах. В іншому випадку хворому, який не знайде до цього часу собі лікаря і не підпише з ним довіреність, доведеться платити за прийом із власного гаманця. Паспорт, ідентифікаційний код і, якщо обираєте сімейного лікаря чи педіатра для дитини, то свідоцтво про її народження – це все, що потрібно для укладання угоди.

«У договорі буде чітко прописано, що повинен робити лікар, а що – пацієнт. Якщо пацієнт не виконуватиме наказів лікаря, лікар має право відмовитися від хворого – не лише хворий від лікаря, а й лікар від хворого», — завідувач відділення Чернігівської міської лікарні № 4 Барбара Сиваткіна.

Тим, хто визначиться з кандидатурою сімейного лікаря, держава на медобслуговування виділить невеликі гроші – приблизно 370 грн на рік, для дітей і пенсіонерів – удвічі більше. Електронної системи для укладання договорів і декларацій  наші лікарні наразі не мають. Усе в пілотному режимі. На останній момент договірні справи залишають і хворі, вони поки що не цікавляться змінами в медичній системі.

  • Чесно, ні. Та все одно усе буде однаково, хоч так, хоч так.
  • Та мені вже скоро помирати, то мене не цікавить уже, мені все одно.

Поки Президент міркує над законом, а пацієнти заклопотані іншими справами, лікарні таки готуються працювати за новою системою, каже завідувач відділення загальної практики сімейної медицини міської лікарні № 4 Барбара Сиваткіна і позаштатний працівник обласного управління охорони здоров’я.

«Зараз у нас вже в поліклініці пішов процес, ми починаємо звільняти кабінети, щоб робити мінімальні ремонти, щоб лікарі починали працювати закуповується обладнання в нашу лікарню», — завідувач відділення Чернігівської міської лікарні № 4 Барбара Сиваткіна

Згідно з рекомендацією МОЗ, сімейний лікар повинен набрати максимум 2 000 пацієнтів. Зважаючи на цей розрахунок, майже половина жителів нашої області може залишитися без сімейного лікаря, бо на мільйон населення їх у нас всього 322. І це не лише проблема сіл, а й великих міст. Приміром, в обслуговуванні Чернігівської міській лікарні № 4 – 17 дільниць і 34 тисячі людей. Їх лікують усього 9 сімейних лікарів. МОЗ у таких випадках робить винятки і дозволяє лікарям брати більше людей. Навантаження на медиків при цьому не враховує.

«Не боїмося, бо в нас і на даний момент пацієнтів на дільниці – 2 000, а прийом – прийоми великі, лікарів мало в поліклініці сімейних, тому навантаження в нас завжди велике», — сімейний лікар Чернігівської міської лікарні № 4 Валентина Дрожжина.

Медичної реформи бояться всі – і пацієнти, і лікарі, бо вона надто оповита міфами та налічує чимало підводних течій. Але, як запевняють наші медики, без допомоги не залишиться жоден хворий.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button