Суспільство (відео)

Порожнє місце замість погруддя: куди з Чернігівського Валу подівся Пушкін (Відео)

У центральній частині Чернігова, на Валу, вже понад два роки «пустує» постамент, на якому раніше було встановлено погруддя Пушкіна.

Встановили його тут у 1900 році за ініціативи тодішнього губернатора Євгена Андрієвського. Частково за кошти містян, також кількасот карбованців виділили губернське дворянське зібрання та губернське земство.

 «На початку ХХ століття були заходи з відзначення 100-річчя з дня народження російського поета Олександра Пушкіна, то чернігівці долучилися до цієї акції. Цей пам’ятник на постаменті був встановлений у центрі Гімназичного скверу, тобто на території стародавнього Валу, або ж Дитинця.»,- Максим Блакитний – в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дітей Чернігівщини запрошують взяти участь в обласному конкурсі дитячих малюнків (Відео)

30 квітня 2022 року в Чернігові демонтували пам’ятник російському поету Олександрові Пушкіну. Знесенням погруддя займались бійці 119-ї бригади Тероборони. Одразу після демонтажу погруддя передали до історичного музею.

Наразі погруддя зберігається на музейному подвір’ї, замотане в поліетилен, й очікує на можливість бути прилаштованим у музейній експозиції, як свідчення імперської пропаганди.

 «Ми хотіли б позбутися цього погруддя та передати його, по можливості, в спеціалізований музей. Так, це наша історія, але це та історія, яка має зберігатися в певних спеціалізованих місцях, аби не поширювати проросійську пропаганду.»,- Максим Блакитний – в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського

Наразі на місці колишнього пам’ятника залишився лише постамент. На думку музейчиків Чернігова, насамперед необхідно зняти іменну табличку, а згодом розпочати демонтаж самого постаменту.

 «Якщо постамент залишатиметься, все-таки мають бути внесені корективи. Наразі там є табличка, яка засвідчує, що там стояв певний пам’ятник. Заслуговує центральна частина Чернігова на гідну постать історії України та історії Чернігівщини.»,-  Максим Блакитний – в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського

Журналіст: Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button