Суспільство (відео)

Поштова реформа: чергове засідання робочої групи перетворилося на лайку і партійний мітинг (Відео)

Хаос у роботі виїзних поштових бригад і скорочені штати поштарів, а відтак невчасно отримана кореспонденція і несплачені комунальні послуги у населення, переважно сільського, – про такі наслідки поштової пілотної реформи гуде вся Чернігівщина. Люди починають бунтувати.

«У Бахмацькому районі відбувалися два пікети під районним поштовим відділенням, відбувалися два засідання, ми збирали підписи, сільські голови збирали підписи, вимагаємо повернення того, що було до цього», — говорить Віталій Герасько – депутат Бахмацької районної ради (НАШ КРАЙ).

П’ять коробок із підписами назбирали невдоволені користувачі поштових послуг. Документи поставили на стіл у нарадчій залі обласної ради перед очима робочої групи, яка останні три місяці веде перемовини з місцевим і центральним керівництвом підприємства «Укрпошта».

«Пілотна поштова реформа, що триває на Чернігівщині, вже всьоме, а то й увосьме в стінах обласної ради збирає членів керівників області, голів ОТГ, депутатів. Вони сподіваються, що в генеральній дирекції підприємства «Укрпошта» їх почують. Головна вимога робочої групи – припинити реформу», — розповідає Яна Титенок – журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрпошта підвищила тарифи на доставку листів

Робочу групу в столиці таки почули. На засідання приїхав сам очільник ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський. За його словами, не все так погано. Для Чернігівщини закуплено 130 виїзних автомобілів і цього достатньо. Каже, дійсно скоротили майже півтисячі поштарів, які працювали не на повні ставки, але в рази підвищили зарплату тим, хто погодився працювати цілий день. До того ж, нині підприємство відчуває кадровий голод.

«Якщо у ставках, то суттєвого скорочення не відбулося, якщо в людях – так. Дійсно таке скорочення відбувається, деякі люди пішли самостійно, кожному працівнику, який працював у нас, ми запропонували перейти на повну зайнятість і працювати листоношею, тобто в нас питання – набрати людей», — зазначає Ігор Смілянський – генеральний директор ПАТ «Укрпошта».

Але учасники перемовин, які з’їхалися з усіх куточків області і вщент заповнили нарадчу залу в обласній раді, на противагу словам Ігоря Смілянського, озвучили свою статистику.

«Приблизно 70% написали заяви про звільнення, примусили. Примусили і вони підписали, розумієте? Але економічно не обґрунтовано, виграшу від цього нема, від того, що скоротили, купили машини і нових людей туди, жодна наша реформа не завершилася з позитивним результатом. Чому? Треба спершу попрацювати з населенням, а в нас виконують директиви згори, те, що хоче Укрпошта», — зауважує Таїсія Марченко – депутат Бахмацької районної ради (НАШ КРАЙ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громади Чернігівщини просять скасувати поштову реформу

Голови об’єднаних територіальних громад теж засудили пілотну реформу.

«Не може бути  пілотний проект реформою, адже реформа спрямована виключно на покращення, а якщо покращення немає, то це хибний шлях», — зазначає Сергій Гарус – голова Іванівської ОТГ.

«Ви запустили пілотний проект, який абсолютно не пішов, немає жодного пункту, який задовольнив би людей, тому такий проект треба закривати», — наголошує Віктор Ярема – староста Михайло-Коцюбинської ОТГ.

«Голови ОТГ надіслали дійсно свої пропозиції. Звісно, не всі вони почуті, і ми примусимо керівництво «Укрпошти», щоб почули голос голів громад, ми не можемо допустити реформу в прикордонних районах Чернігівщини, крім того, в Меморандумі, який розробила наша робоча група, було прописано, що допоки робоча група не покаже хороший результат на теренах трьох експериментальних районів, реформа не має права рухатись далі по області», — вважає Ірина Грозенко – депутат обласної ради (НАШ КРАЙ).

Нарада між робочою групою та представниками ПАТ «Укрпошта» переросла у сварку і партійний мітинг, адже одна з політичних сил не втратила нагоди ще раз заявити про себе. Тож нараду почали залишати – спершу голови ОТГ, далі заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, поїхали і делегації з районів. Заступник голови обласної ради Арсен Дідур, який модерував засідання, оголосив про продовження дискусії, але вже в сесійній залі. Та спершу робоча група допрацює пропозиції всіх сторін.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

 

Ще статті по темі

Back to top button