Суспільство (відео)

Повернути органи та кістки на місце та відновити гормональний баланс: чим корисне післяпологове сповивання (Відео)

Сповивання – це процес, що допомагає жінці відновитися після пологів. Цей давній обряд вже відновлюють в Україні. Ведуча жіночих сакральних практик Марина Антішко розповіла, що відчула ефект сповивання на власному досвіді.

«Це якимось чарівним чином тебе відновлює, збирає до купи – і ти не ходиш у хтозна-якому стані, а так раз, зібрався і починаєш уже далі входити в нову колію свого життя. Я на собі відчула, як це працює. І зараз я навчилася це робити, щоб наші жінки теж відчули, як це працює. Бо я шукала такого спеціаліста і не могла знайти в нас», — Марина Антішко, ведуча жіночих сакральних практик.

За словами пані Марини, сам процес пологів «холодний», оскільки людина втрачає багато крові. Тому в Україні сповивання проводили в банях, де жінку зігрівали. У сучасному світі ця процедура можлива й удома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від рукоділля до арт-терапії: чернігівка розповіла, як лялька може допомогти вирішити життєві негаразди

«Потрібно, щоб була ванна, якась вода. Бо там нібито жінка переродження проходить, там є певні етапи, де ми готуємо зігрівальний напій, готуємо травяну ванну зі спеціальними травами, де робиться прооліювання всього тіла. Там же все розсувалося, коли дитина розвивалася, всі органи по краях розійшлися, треба їх ставити на місце. Тому вісцеральний масаж живота або ладування робиться», — Марина Антішко, ведуча жіночих сакральних практик.

Також жінкам роблять ребозо-масаж, що допомагає повернути кістки жінки в той стан, у якому вони були до пологів.

«У Мексиці взагалі цей процес називають «закрити кістки», тому що весь цей процес для того, аби зібрати тебе до купи і всі кістки, суглоби, тому що під час вагітності змінюється і центр тяжіння. Тож треба ставити це все на місце», — Марина Антішко, ведуча жіночих сакральних практик.

Також ця процедура допомагає вивести з тіла релаксин. Цей гормон у великій кількості накопичується під час вагітності.

«Він накопичується перед народженням дитини спеціально для того, щоб тіло могло максимально легко розкритися, розмякшує всі суглоби, звязки і так далі. Цього релаксину дуже багато. Потім у жінок ідуть проблеми зі спиною, опущення органів може бути. Тому що треба відлежатися, вивести правильно цей релаксин», — Марина Антішко, ведуча жіночих сакральних практик.

Процедура відновлення завершується самим сповиванням у сімох точках. Увесь процес супроводжується розмовою, жінці пояснюють усе, що з нею відбувається. Процедуру рекомендують робити через 40 днів після пологів. Марина Антішко стверджує, що в давні часи сповивання слугувало ще й своєрідною ініціацією. Ним супроводжували перехід на новий етап життя. Тому робити його можна багато разів. Сповивання робили й чоловікам, які поверталися з війни. Це допомагало відновитися як фізично, так і психологічно.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button