Суспільство (відео)

Повернути сільраду з приватної власності: Мринська громада подала позов до суду (Відео)

Для мешканців Мрина рік розпочався з сюрпризу. Люди дізналися, що приміщення сільської ради перебуває в приватній власності. Місцеві жителі кажуть, що звістка про приватизацію приміщення шокувала їх, оскільки будівлю зводили за кошти колгоспу.

«Коли пройшли розпаювання колгоспу, то люди свідомо пішли на те, щоб зменшити вартість майнового паю, аби приміщення сільської ради не розпайовувалося. Наскільки я знаю, то було не одне рішення про зменшення майнових паїв», — Олена Рогаль, мешканка с. Мрин.

«Я впевнений на 100%, що це приміщення має бути лише сільради. Ця будівля адміністративна, вона ніяк не підпадала під приватизацію. Тому тут чистої води махінація. Хтось вирішив на цій справі заробити», — Олександр Джуломанов, мешканець с. Мрин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юридичний колапс: у Мрині громада може втратити адмінбудівлю сільської ради (Відео)

Управлінський апарат громади, пошта та аптека наразі орендують це приміщення.

«У січні ми провели збори для жителів села Мрин і нашої громади, на яких одноголосно ухвалили рішення не викуповувати, а саме через суд і звернення до правоохоронних органів вирішувати це питання. Все-таки відстояти право повернути приміщення на використання для сільської ради», — Людмила Борисова, мринський сільський голова.

За словами юриста Олександра Постоя, приватизація сільської ради проходила в кілька етапів. Спершу було ухвалене незаконне рішення зборів колишнього КСП «Україна». Це дало можливість розпаювати приміщення сільської ради, хоча раніше воно розпаюванню не підлягало.

«Далі це рішення зборів дало змогу комісії з організації вирішення майнових питань виділити в натурі Якубцю Олександру Миколайовичу приміщення Мринської сільської ради. Потім склали акти прийняття-передавання приміщення, на підставі якого приміщення було передано Якубцю Олександру Миколайовичу. Тоді він зміг виготовити технічний паспорт і зареєструвати своє право власності. Під час кожного з цих етапів були допущені серйозні порушення норм чинного законодавства», — Олександр Постой, правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мринської громади на Чернігівщині приватні особи хочуть відібрати приміщення сільради

Людмила Борисова каже, що та частина, яка належить сільській раді, не була оформлена належним чином.

«Не зареєстрована в державного реєстратора. Тільки акти передавання та рішення про збори колективного господарства «Україна» про передавання. А для того, щоб зараз навіть повернути ту частину, яка нам нібито належить, треба переходити через суд… щоб отримати або скасування рішення про одержання права власності – і ми знову отримуємо право власності, або іншим чином», — Людмила Борисова, мринський сільський голова.

Саме тому Мринська сільська рада вже звернулася до суду з відповідним позовом.

«Про визнання незаконною реєстрацію права власності саме за Олександром Миколайовичем Якубцем на приміщення сільської ради. З огляду на порушення, які були допущені і зборами, і комісією, і особою, яка передавала Якубцю приміщення, ми вважаємо, що є перспектива на перемогу в цій справі та повернення приміщення її законному власнику – Мринській сільській раді», —  Олександр Постой, правозахисникю

Мешканці Мрина сподіваються на справедливе рішення з боку суду та швидке повернення приміщення у власність громади.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button