Суспільство (відео)

Пожежна безпека в церквах: рейд святинями Чернігова з фахівцями ДСНС (Відео)

Напередодні Великодня працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій особливо звертають увагу на важливість дотримання правил протипожежної безпеки в храмах і церквах. Аби перевірити наявність необхідного обладнання й інструментів та ще раз нагадати правила, спеціалісти ДСНС вирушили в рейд святинями Чернігова. Перша локація – Катерининська церква, настоятель отець Роман одразу показує вогнегасники.

«Ось у нас є такий пересувний. Персонал знає, як користуватися, бо знову ж таки проходили інструктаж. І вогнегасники в нас є з усіх боків іконостасу, у вівтарі та нагорі», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).

Виходів для евакуації також кілька.

«Під час святкування відчиняються ще бокові двері і є ще одні двері у вівтарній частині», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).

За словами отця Романа, за весь час, поки діє храм, жодних надзвичайних ситуацій не траплялося.

«Кожного разу, навіть не тільки перед великими святами, ми намагаємося, аби храм був підготовлений до різних ситуацій і до різних моментів, бо один із обов’язків церкви – дбати також і про людей, які ходять до цієї церкви.

Якщо подивитися на розетки, то вони мають відповідні накладки на стіни. І самі підсвічники у нас із піском, то це вже є певною мірою безпека щодо свічок. Бо насправді у великі свята, особливо на Великдень, приходить досить велика кількість людей, відповідно, і велика кількість свічок у храмі. Хоча біля свічок є також люди, які дивляться за ними, щоб не було великого плавлення та великого вогню. Слава Богу, за всі роки, коли храм діючий, не було жодних таких випадків, але ми готові до всього», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).

Наступна локація – Спасо-Преображенский собор. На жаль, відповідальної людини, яка могла б показати всі вогнегасники, на місці не було, тому фахівці ДСНС самостійно перевіряють наявність вогнегасників та їхні строки дії. План евакуації є, пам’ятку з правилами протипожежної безпеки просимо вивісити на видному місці.

«Правила пожежної безпеки і що потрібно робити, щоб запобігти надзвичайним ситуаціям. Все є? Добре ви подивилися? – Так, усе добре. Я за пам’ятку перекажу, розмістимо. Дякую вам».

Далі вирушаємо до П’ятницької церкви, тут також перевіряємо вогнегасники. Підсвічники і тут наповнені піском.

«Пам’ятку на видному місці розмістіть та передайте отцю, що ми приходили. Знаєте, за яким номером телефонувати? Треба набирати 101. Буде велике скупчення людей на Великдень, тому дотримуйтеся всіх правил безпеки задля того, щоб не було різних надзвичайних подій. Бо найголовніше – це життя людей і щоб ніхто не травмувався, не загинув».

За словами фахівців ДСНС, подібні рейди зараз відбуваються по всіх святинях.

«Зараз у нас посилений варіант проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед храмів і церков міста Чернігова та Чернігівського району. Напередодні Великодніх свят треба довести до всіх настоятелів і людей правила пожежної безпеки. Також про те, як діяти під час повітряних тривог, а якщо буде відключення світла, то як правильно користуватися дизельними та бензиновими генераторами. Проінструктували більше як сотню храмів.

Наголошуємо настоятелям на необхідності відкритті евакуаційних виходів, бо людей буде дуже багато і всі вийти через один швидко не зможуть. Також наголошуємо на кількості та справності вогнегасників, тому що це є первинним засобом у пожежогасінні і на початковій стадії пожежу  можна ліквідувати», — головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Чернігівського районного управління ГУ ДСНС України в Чернігівській області Євген Сердюк.

Ще фахівці нагадують парафіянам про необхідність дотримання дистанції одне від одного під час богослужіння,щоб уникнути скупчення та можливого займання одягу.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button