Суспільство (відео)

Працівники торфобрикетної галузі штурмували ОДА: люди вимагають звільнити директора «Чернігівторфу» (Відео)

Працівники двох торфозаводів Чернігівщини сьогодні приїхали під стіни Чернігівської обласної державної адміністрації. Люди вимагали від керівництва області втрутитись у ситуацію та врятувати їхні підприємства від руйнації.

«Це підприємство вже півроку перебуває в стані протидії незаконним діям міністерства. Міністерство змінилося, але методи залишилися ті самі. Тобто відбуваються дії, що мають призвести до знищення торфобрикетної галузі Чернігівської області»,- Олександр Кухарук, заступник голови обласної організації профспілки «Трудящі».

Міністерство енергетики України призначило свого в.о.директора «Чернігівторфу». На думку працівників підпорядкованих «Чернігівторфу» Смолинського та Ірванцівського заводів, той робить усе для знищення галузі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трудовий колектив «Чернігівторфу» пообіцяв зірвати вибори через загрозу закриття підприємства

«Наболіло те, що не дають нам працювати. Допомоги немає»,- Раїса Попкова, працівниця філії «Смолинський торфозавод» ДП «Чернігівторф».

«Ми воювали в 2015 році за вільну Україну, за те, щоб наш народ жив краще. Але зараз такий безлад, що це страшно подивитися. Не те, що за народ влада іде, а проти народу»,- Анатолій Манойло, працівник  філії «Смолинський торфозавод» ДП «Чернігівторф», учасник війни на Донбасі.

«Ми що, заважаємо комусь? Ми допомагаємо людям. А чому нас хочуть закрити?»,- Віталій Бас, працівник філії «Смолинський торфозавод» ДП «Чернігівторф».

Після приїзду учасники мітингу вимагають виходу до них голови облдержадміністрації, їм пропонують іншу альтернативу.

«Голова адміністрації запрошує п’ятьох осіб піднятися до нього, щоб із ним поспілкуватись. – А п’ятдесят людей просять, щоб він сюди вийшов…»,- Віталій Загайний, перший заступник голови Чернігівської ОДА / Андрій Страхов, голова профспілкової організації ДП «Чернігівторф».

Після словесних перепалок групу мітингарів і журналістів пускають до облдержадміністрації. Там керівник області, не побачивши протилежної сторони конфлікту – директора ДП «Чернігівторф» Петра Слуценка, який обіцяв приїхати, дає йому свою характеристику.

«Я ж не папуга, щоб по десять разів говорити одне й те саме. Якщо є таке ставлення «Чернігівторфу» до серйозних питань, то, вважаю, такий керівник тут точно не потрібен. Його викликають на розмову, а він не приїжджає. За ним що, бігати треба, ловити? Чи що?»,- Андрій Прокопенко, голова Чернігівської обласної державної адміністрації.

Коли керівництво «Чернігівторфу» все-таки приїжджає, сторони – трудовий колектив і директор із заступником – починають обмінюватися звинуваченнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Семенівська громада просить собі завод

«Заробітна плата вона в слова закладена – «зароблена», а не просиджена на стільці. Люди бачать, що ви просиділи і пальцем об палець не вдарили»,- Юрій Журавльов, директор філії «Ірванцівський торфозавод» ДП «Чернігівторф».

«Зараз кримінал. Гроші, які дають філії на «Чернігівторф», щоб заплатити ПДВ, він бере собі на заробітну плату»,- Андрій Страхов, голова профспілкової організації ДП «Чернігівторф».

«Ви півроку розповідаєте, що хтось ріже ваші заводи. Ну, що ви верзете?»,- Геннадій Ричка, заступник директора ДП «Чернігівторф».

«Що далі можна розмовляти, якщо філії не хочуть працювати»,- Петро Слуценко, директор ДП «Чернігівторф».

«Ситуація яка.. Заводи продають продукцію із ПДВ. Отримують кошти на рахунок із ПДВ, але платником ПДВ є «Чернігівторф». І заборгованість із ПДВ «вішають» на «Чернігівторф»,- Геннадій Ричка, заступник директора ДП «Чернігівторф».

Як альтернативу люди вимагають передати заводи з державної власності у власність громад або ж області.

«Завод нехай віддадуть у громаду. Земля під ним, надра, належать Гончарівській громаді, то чому цей завод дерибанять?»,- Валентина Огієнко, директор філії «Смолинський торфозавод» ДП «Чернігівторф».

Як підсумок мітингу і наради керівництво області пообіцяло трудовому колективу сприяти в кадрових змінах і принаймні наразі призупинити дії  нинішніх керманичів «Чернігівторфу» з блокування роботи заводів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button