Суспільство (відео)

Прес-тур на Вал для журналістів перетворився на розбірки між екологами і владою (Відео)

Чернігівські екологи та активісти і представники влади ніяк не можуть поділити дерева, які ростуть на території Стародавнього Дитинця. Одні хочуть їх спиляти, інші готові боротися за кожне зелене насадження з території Валу.

«У сучасних європейських країнах щодо фаутних дерев, які мають історичну цінність, проводять лікування, тобто лікують рани, закладають спеціальними розчинами дупла, щоб зберегти дані види дерев на території і підкреслити їх цінність», — розповідає голова обласної організації Українського товариства охорони природи Світлана Потоцька.

Акації, тополі, дуби і яблуні – загалом 86 дерев. Деяким із них уже понад сотню років, і екологи кажуть, що вони становлять історичну цінність. Утім, спеціальна комісія, яку очолили працівники КП «Зеленбуд», визнала насадження аварійними. І таких дерев на цій території значно більше, каже начальник комунального підприємства Роман Старіков, але комісії заважають порахувати дерева активісти й екологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території Валу збираються спилювати дерева – влада «за», активісти проти

«Вони перешкоджали працювати. Непристойно поводилися стосовно інспекторів», — говорить начальник КП «Зеленбуд» Роман Старіков.

Активісти й екологи обурені тим, що комісія ігнорує їхні зауваження, і висновки щодо аварійності дерев роблять некомпетентні люди. Адже серед усіх позначених комісією зелених насаджень екологи знайшли 19, які абсолютно здорові.

«Коли молоді люди ходили і ставили хрести, я запитав, у кого є освіта ботаніка, дендролога, еколога або ландшафтного дизайнера. Оцей молодий чоловік ставив позначки, от яка у вас освіта? Освіта яка? Юридична. Юридична освіта», — відзначає історик Сергій Леп’явко.

Свої доводи активісти і влада намагалися донести до чернігівських журналістів. Їх запросили в прес-тур на Вал, аби показати всі обстежені дерева. Утім, захід швидко переріс у сварку і з’ясування стосунків уже біля першого позначеного дерева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЖКГ пояснили, навіщо пошкоджують дерева на Валу

«Хто сяде до в’язниці? Я чи ви? – А чого воно має впасти? – Бо воно аварійне. – Аварійність дерева визначають у літньо-осінній період, а не в зимовий. Це є аварійне дерево».

Під час прес-туру делегація оглянула і сторічні дуби, й акації, й інші дерева, які вже позначені під знесення. Утім, спільної думки екологи та комісія так і не дійшли. Після сварки всі розійшлися в різні боки.

«Ми, по-перше, будемо чекати відповідь на інформаційний запит, який ми подали до комунального підприємства «Зеленбуд», будемо чекати відповідь, а далі певні відповідні кроки – що далі робити», — говорить голова обласної організації Українського товариства охорони природи Світлана Потоцька.

У «Зеленбуді» ж обіцяють не чекати, і найближчим часом територію Валу дообстежать, згодом проведуть санітарне розчищення. На місці зрізаних дерев обіцяють висадити нові. Коли саме і які сорти – не відомо. Не озвучують у комунальному підприємстві й вартості всіх робіт.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. О чем можно вести диалог со Стариковым??? Так само как с Сергеем Шахрайчуком, Русланом Дубинкой, . Тимофеем Бычковым, . Константином Буденным,Марком Эйвином.Сергеем Шептуном,Бондарь Михаилом .Дмитрием Федоровым. Александром Мазний. Максименком Павлом. , Русланом Варавва ,, ИринаойШахрайчук. Михаила Резник, Аниканову Екатерину .Олегом Мороз,Александром Березюк.Дмитрием Самсоненко. И это далеко не весь список ШЕСТЕРОК» аТРОШЕНКИ, НА которых он пооформлял свои фирмы, которые не платят налогов, платят людям копейки без трудовых книжек и практически все сейчас при власти в мерии

  2. Просто «ФАШИСТЫ!» , а люди : ВОН ИЗ ГОРОДА!

Back to top button