Суспільство (відео)

Примарна інвентаризація: чому громади досі не отримали ліси у своє підпорядкування (Відео)

Днями на Чернігівщині викрили «діяльність» посадових осіб одного з лісгоспів, які організували схему реалізації необлікованої деревини підприємцям для подальшого експорту. Про це повідомляє управління СБУ області. Майже два роки співробітники цього райагролісгоспу визначали як некондицію деревину найвищої якості, аби згодом продавати її. Наразі за цим фактом триває слідство. Під час останньої сесії обласної ради депутати озвучили цю проблему та зазначили, що подібне відбувається і в інших райагролісгоспах області. Припинити це можна, запровадивши продаж деревини через аукціони.

«Політична фракція «Наш Край» запропонувала чіткий, зрозумілий механізм реалізації лісів, тобто лісопродукції, через систему електронних торгів ProZorro. Ця система вже використана й апробована в Державному агентстві лісових ресурсів та довела свою ефективність»,- Ігор Романенко, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш Край»).

За словами Ігоря Романенка, така система працює вже понад рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комплекси автоматичної фіксації порушень: де встановлені та як сплатити лише 50% штрафу (Відео)

«Чому коаліція не хоче наповнювати бюджет шляхом введення електронних торгів із продажу деревини через електронну систему ProZorro, є незрозумілим. Станом на сьогодні ми маємо дірку в бюджеті. І на тлі цього коаліція чомусь не голосує за рішення, які формують прямі надходження до бюджету»,- Ігор Романенко, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш Край»).

До того ж от уже другу каденцію обласна рада не може передати ліси громадам.

«Фракція «Наш Край» протягом двох каденцій бореться за те, щоб ліси були передані в розпорядження громадам, щоб люди, які живуть у громадах, які бачать ці ліси, бачать, що там відбувається, мали вплив і можливість оперативно реагувати, призначати керівників і контролювати дії тих керівників, які станом на сьогодні є в райагролісгоспах»,- Ігор Романенко, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш Край»).

Фракція «Наш Край» уже неодноразово пропонувала передати ліси громадам на минулих сесіях без додаткових навантажень на обласний бюджет.

«Коаліцією ці питання не були підтримані. Навпаки, для того, щоб передати ліси, коаліція запропонувала додаткове виділення 30 млн коштів для проведення інвентаризації, а саме затягування цієї передачі, тому що не сформульовано, скільки часу піде на це, але сформульовано, скільки грошей піде. І не зрозуміло, коли ми передамо ці ліси територіальним громадам»,- Ігор Романенко, депутат Чернігівської обласної ради (ПП «Наш Край»).

Від цього страждають і бюджети громад. Наразі «Чернігівоблагроліс» є комунальним підприємством Чернігівської обласної ради. Відповідно, частина прибутку має надходити до бюджету області. Після передачі лісів у громади ці кошти могли б залишатися на місцях і забезпечувати додатковий прибуток громадам.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button