Суспільство (відео)

Приватизація чи прибутковість: обласна рада визначила долю комунального майна (Відео)

В обласній раді вкотре порушили питання приватизації комунального майна. З цього приводу засідала робоча група. Однак не в повному складі. Із 36 її членів з’явилися лише 17. Попри недостатню кількість присутніх, нараду все ж почали. Вирішили послухати керівників усіх підприємств, внесених до проєкту рішення облради про приватизацію. Спершу говорили про збитковість готелю «Придеснянський».

«Якщо брати складову податків, то вони нас зїдають, ми не є конкурентоспроможними з підприємствами, що в іншій власності. Якщо брати попередній рік, то відсоткова заселеність готелю становила 27,1, за цей час 31,1%. Ми не можемо бути платоспроможними. Я вважаю, що так», — Марія Єсипенко, в.о. керівника КП «Готельно-туристичний комплекс «Придеснянський» Чернігівської обласної ради.

Саме через цю ситуацію його внесли до переліку об’єктів на приватизацію. Але не всі погодилися, що це вихід, і запропонували спершу провести аудит.

«А прийняти рішення про те, що зараз давайте продамо і забудемо про це, а потім туди прийде хтось і буде заробляти мільйони за майно, яке належало обласній раді, теж не дуже правильно. А можливо, хтось із сусідніх готелів погодиться взяти це майно в оренду», — Андрій Подорван, радник голови ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міськрада розпродає комунальне майно: на аукціон виставлено нежитлові приміщення

Далі говорили про «Облагроліс». Начальник управління комунального майна обласної ради зазначив, що три об’єкти цього підприємства, на його думку, є проблемними.

«Це Ніжин, що зараз у стані банкрутства. Це Семенівка, яка має заборгованість із заробітної плати, і Новгород-Сіверський, вони мають проблеми», — Андрій Бунін, начальник управління комунального майна Чернігівської обласної ради.

До списку підприємств на приватизацію потрапило й приміщення по проспекту Миру, 49А. Площа так званої свічки – три тисячі квадратних метрів, а в оренду здано понад 95%. Керівник КП «Діловий центр», якому й належить будівля, повідомив, що це приміщення прибуткове і що він не виносив питання про приватизацію.

«Орендних платежів приблизно 200 тисяч на місяць», — Олександр Кузьменко, керівник КП «Діловий центр».

Тим паче, прибутки від таких приміщень ідуть на ремонти інших, що мають соціальну функцію.

«Є аварійні будинки, які треба постійно підтримувати, є ліфти, які стають несправними. І поміняти ліфти в будівлі – це великі кошти. Тому, якщо ці підприємства продадуть, то КП «Діловий центр» звертатиметься до обласної ради, щоб ті давали кошти на утримання решти будівель», — Олександр Кузьменко, керівник КП «Діловий центр».

Однак він наголосив, що будівля потребує термомодернізації, вартість якої становить 5 мільйонів гривень. Тому запропонував залучити інвесторів.

«А обласна рада буде отримувати гроші з оренди і будівля залишається у власності, і гроші отримуються», — Олександр Кузьменко, керівник КП «Діловий центр».

«Не можна все продати одноразово і лишитися в колготках», — Наталія Романова, заступник голови ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільше і найприбутковіше обласне комунальне підприємство «Ліки України» готується до оренди

Потрапила до «чорного списку» і прилуцька друкарня.

«Оскільки їхнє обладнання на сьогодні застаріле, то вони суттєво скоротили свої можливості з поліграфії. Тобто в них синусоїдна активність. Коли вибори, то їх навантажують, коли нема друкування продукції – вони падають. Їхні витрати – приблизно сто тисяч за рік», — Андрій Бунін, начальник управління комунального майна Чернігівської обласної ради.

Зняли з обговорення кілька об’єктів соціальної сфери. Це приватизація будівель табору «Юний технік» і «Дивосвіт», які активно приймають дітей на відпочинок. А також приміщення громадської організації «Гіппократ», яка має договір оренди своїх площ на 30 років.

«В організації діти-інваліди, займаються спортом, гуртками, ліпленням, малюванням, проводять усілякі семінари, тренінги. Це єдина віддушина для наших дітей», — Валентина Фрол, голова ГО «Гіппократ».

Та найжвавіше обговорювали наболілу для міста тему – приватизацію майнового комплексу «Ліки України». Це питання вже тривалий час розглядалося в судах.

«Це 60 аптек, їх у договорі приблизно 90, але деякі з них за однією й тією ж адресою – це аптека та господарські будівлі. Серед цих обєктів 95% – це сільські хати з пічним опаленням. Більшість цих аптек неприбуткова й утримується за рахунок Чернігова», — Андрій Бунін, начальник управління комунального майна Чернігівської обласної ради.

Частину цих аптек все ж таки приватизують, але це ті заклади, що перебувають у занедбаному стані. Загалом у результаті засідання робоча група вирішила провести фінансовий аудит в усіх закладах, що потрапили до переліку на приватизацію, лише після цього питання розглядатимуть далі. Нагадаємо, що цей проєкт рішення вже виносили на розгляд грудневої сесії, але депутати його зняли.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button