Суспільство (відео)

Дорожні баталії Чернігова: чому та кому не вистачає коштів на ремонт дорожнього покриття в місті (Відео)

Понад 132 мільйони гривень – сума, що закладена в бюджеті Чернігова на 2024 рік для утримання вулично-дорожньої мережі міста, простіше кажучи, на капітальний і ямковий ремонт доріг. І саме ця частина видатків міського бюджету зумовлює чималий суспільний резонанс серед жителів Чернігова, адже наразі люди вимагають максимально підтримувати ЗСУ, а не витрачати кошти на недоречні ремонтні роботи. Та попри суспільне невдоволення, керівники міста все-таки наполягають на тому, що ремонт дорожнього покриття в Чернігові зараз необхідний.

«Я не можу сказати, що це може зачекати – потрібно робити, адже, відверто кажучи, наразі Чернігів і вся Чернігівська область у не дуже привабливому інвестиційному просторі. У нас ворог і на півночі, в нас кордон і з білоруссю, і з росією», — Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації.

Ну, хоча б у чомусь міські керманичі дійшли згоди. Отже, ремонтувати дороги в Чернігові справді потрібно, робити це необхідно якомога швидше. Утім, тут і починається полеміка, адже справа доходить до питань бюджетних. На думку виконувача обов’язків голови Чернігівської міськради Олександра Ломако, сума, що наразі закладена в бюджеті (йдеться про 132 мільйони гривень), замала для того, щоб провести якісний ремонт на дорогах міста.

«Майже половина коштів, закладених у бюджеті на ремонт доріг, майже половина – це тільки ямковий ремонт, струменевий ремонт, люки і грейдерування – 60 млн.Ми бачимо можливість додати зараз 50-53 млн грн на цей напрям. Але це буде все одно 170 млн за тієї потреби, що у нас є от зараз тут, 300 млн щонайменше. Але це навіть не все, далеко не все», — Олександр Ломако — в.о. чернігівського міського голови.

Під «усе» мається на увазі ремонт на 257 вулицях Чернігова.

«Підприємство обстежило майже все місто – це і приватний сектор, і основні магістралі, дороги, провулки. Сьогодні хоч якогось ремонту потребують 257 вулиць у нашому місті, це тільки асфальтовані, я не кажу вже про приватний сектор, яким пересувалася велика військова техніка, і вулиці зруйновані повністю. Коштів, виділених цьогоріч, мало», — Руслан Волок – начальник КП «АТП-2528» ЧМР.

Варто звернути увагу, що у 2024 році сума, виділена для утримання вулично-дорожньої мережі міста, збільшилася. Це підтверджують звіти, опубліковані на офіційному сайті Чернігівської міськради.

Із них зрозуміло, що у 2023 році фінансування цієї галузі благоустрою міста становило понад 123 мільйони гривень.

А вже у 2024 році запланована сума перевищила 132 мільйони гривень. Утім, навіть попри це, представники Чернігівської міськради продовжують нарікати, буцімто цих коштів на виконання всіх необхідних місту дорожніх робіт не вистачить. Виникає цілком логічне запитання: а чи можна обмежитися лише кількома вулицями, що найбільше потребують ремонту, і не намагатися зробити все й одразу в період війни в країні?

«Стосовно капітального ремонту ми також розмовляли з керівництвом міської ради та управлінням ЖКГ, що в нас є такі об’єкти, які потребують капітального ремонту, наприклад перехрестя, які вже були виведені з ладу, там можна провести лише капітальний ремонт. Також ці кошти передбачені на ремонт цих об’єктів. Там, де можна почекати, поки триває війна, треба почекати», — Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button