Суспільство (відео)

Пройде там, де іншим не під силу: снігоболотохід допомагає чернігівським надзвичайникам рятувати людей (Відео)

Снігоболотохід «Богун» активно допомагає в роботі рятувальникам Чернігівщини. Техніка українського виробництва, вона важить дві тонни та розвиває максимальну швидкість 40 км/год. Його використовують там, де не може проїхати машина і пройти людина.

«Використовується в трясовині, болотах, по снігу глибокому. Переважно на ґрунтах, де погана прохідність. На торф’яниках. Великий об’єм коліс, багато повітря, тому не тоне. Ширина велика, висота. Просвіт великий – 60 см від землі. Тому й прохідність хороша»,- В’ячеслав Почернін, начальник рятувального відділення групи рятувальних робіт аварійно-рятувальної частини.

Однак снігоболотохід не використовують у горах і канавах завглибшки більше ніж півметра. Він обладнаний радіостанцією і GPS-навігатором. Надзвичайники стверджують, що в управлінні снігоболотохід відрізняється від звичайного авто. Наприклад, замість керма тут важелі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родина рятувальника з Ніжина, який загинув під час стрибків із парашутом, отримає матеріальну допомогу

«Він простий в управлінні. 6-ступінчаста коробка передач, двигун стоїть японський. 33 кінські сили. Тут ще 4 місця для пасажирів і два, якщо раптом є неходячі, постраждалі, тобто ноші спеціально для лежачих. Усі водії проходили курси з управління снігоболотоходом. В кожній зміні четверо і двоє на підміні – 6 водіїв»,- В’ячеслав Почернін, начальник рятувального відділення групи рятувальних робіт аварійно-рятувальної частини.

В Україні таких снігоболотоходів небагато. На Чернігівщині він один. Минулого року його активно використовували для розвідки під час гасіння торфовищ у селі Смолин. По глибокому снігу в Ріпкинському районі доставляли продукти мешканцям сіл, оскільки дороги замело і не було сполучення з райцентром.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button