Суспільство (відео)

Проект соціального житла в Чернігові набирає обертів (Відео)

Проєкт будівництва соціального житла під оренду, запропонований громадськими активістами, набирає обертів. Уже створена ініціативна група, мета якої – розроблення конкретних напрацювань, що будуть подані на розгляд влади.

«Зібрались для того, щоб обговорити. У нас є ідея проєкту, але потрібні напрацювання, як його реалізувати, переконати в необхідності цього проекту», — говорить Олена Пекуровська, підприємець, громадський активіст.

До складу групи ввійшли юристи, дизайнери, IT-фахівці, підприємці. Всіх об’єднує бажання вирішити проблему трудового «обезлюднення» області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові для сироти виділили житло з боргами та жахливими умовами

«Одне з головних завдань, що повинно вирішуватись, – це виховання й утримання кадрів у місті. Цей проєкт саме на це й спрямований», — розповідає Ігор Лисенко, IT-підприємець.

«Важливість цього проєкту в тому, що необхідно створити таке місце, аби люди не виїжджали, їм треба забезпечити комфорт, інфраструктурні об’єкти, їм треба дати те, чого зараз немає», — зазначає Михайло Штопко, дизайнер, архітектор.

Найближчим часом хочуть розробити конкретну пропозицію, яку подаватимуть в усі владні кабінети. Саму новобудову вбачають як комунальне підприємство, адже саме влада має взяти на себе обов’язок утримання кадрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи дадуть житло в гуртожитку медичним працівникам

«Треба буде створювати комунальне підприємство. А далі влада вирішуватиме, на скільки це комунальне підприємство буде корисне місту», — говорить Денис Дронь, підприємець, юрист.

На думку активістів, депутати міської ради однозначно мають підтримати проєкт. Більшість із них самі є підприємцями, тому на практиці відчули кадровий голод. Більше того, його відчувають і комунальні підприємства.

«Їм це цікаво теж буде, адже це розвиток міста. Адже без молоді наше місто надалі не буде розвиватись, хоч як би ми його прикрашали, хоч як би відбудовували», — вважає Антон Поляков, громадський активіст, підприємець.

Саме соціальне житло, що буде здаватись в оренду, за словами активістів, має бути нового зразка та відповідати всім стандартам енергоефективності. Крім того, створене на його базі комунальне підприємство повинно бути прибутковим, а отримані кошти мають вкладатись у продовження проєкту з подальшим будівництвом.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button