Суспільство (відео)

Пункти незламності в Чернігові: куди йти містянам у разі потреби (Відео)

Зарядити гаджети, зігрітися та перечекати несприятливі умови – в Чернігові розгорнуті та працюють мобільні та стаціонарні Пункти незламності. Знайти найближчий до вашого місця перебування можна завдяки спеціальній мапі на сайті https://nezlamnist.gov.ua/

Ми відвідали три зазначені на ній локації в Чернігові, аби подивитися, як облаштовані «острівці безпеки» в нашому місті, та зрозуміти, чи забезпечили чернігівцям необхідні умови, щоб перечекати можливі кризові часи, маючи доступ до всіх необхідних благ цивілізації.

Перша відвідана нами локація – мобільний Пункт незламності ДСНС. Загалом це доволі місткий намет, укомплектований усім необхідним, аби розмістити тут орієнтовно 20 осіб у разі потреби. Електроенергія та опалення тут забезпечуються за допомогою відповідних генераторів, наявні подовжувачі, павербанки, портативні сонячні батареї, мережа вай-фай та електроприлади для нагрівання води. Також у вільному доступі – продукти харчування швидкого приготування, чай, цукор, питна вода, суміші для годування дітей. Для юних відвідувачів Пункту незламності облаштована зона з навчальною літературою й іграми. А для зручності найменших і їхніх батьків є сповивальний столик із необхідними предметами для індивідуальної гігієни. Зони очікування облаштовані стільцями та лежаками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Система оповіщення в Чернігові стане більш інформативною (Відео)

Під час нашого візиту до цього пункту Незламності відвідувачів тут не було.

Другий у нашому списку Пункт незламності – стаціонарний. Він відносно менший, ніж оглянутий раніше намет, утім, опалення й освітлення тут функціонують постійно. Тут також знаходимо все необхідне: розетки та чималу кількість подовжувачів, у вільному доступі назва мережі вай-фай і пароль від неї. Зона, в якій можна перекусити та випити гарячого чаю, забезпечена всіма необхідними продовольчими товарами і технікою. Також є зони зі сповивальним столиком і розвагами для малечі, облаштовані необхідними предметами гігієни, дитячим харчуванням, а також дитячою пізнавальною літературою й іграми. Є місця для сидіння та лежак.

Тут також відвідувачів не бачимо.

Третій пункт Незламності – це також мобільний намет ДСНС. Світло тут забезпечується завдяки стаціонарним джерелам живлення, а в разі відключення буде підключений електрогенератор, обігрівається локація з допомогою теплового генератора-гармати. Всередині намет поділений на зони. Є зона технічного оснащення: тут розміщені павербанки, подовжувачі та портативні сонячні батареї. Також є зона, в якій зберігаються продукти харчування, вода, суміші для дитячого харчування, термоси, аптечки. Для дітей облаштована зона з іграшками, також є література та ігри для розвитку, а для найменших – сповивальний столик і необхідні засоби гігієни.

У цьому наметі теж є готові до використання стільці та лежаки. Чернігівців, які прийшли погрітися, тут не було.

Тож, як бачимо, чернігівські Пункти незламності облаштовані найнеобхіднішим і готові прийняти чернігівців, котрі потребують тимчасового прихистку. Утім, на щастя, наразі ці випадки поодинокі, тож мобільні Пункти незламності перебувають у стадії очікування – опалення й освітлення тут вмикають лише під час перебування на локації містян.

Нагадуємо, знайти найближчий до вашого місця перебування Пункт незламності можна завдяки спеціальній мапі на сайті https://nezlamnist.gov.ua/

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button