Суспільство (відео)

У Чернігові пройшов «Марш за права тварин» (Відео)

Олена Снєгур часто бере на перетримку до себе додому тварин, які за різних обставин лишилися на вулиці. Але є в неї і двоє постійних домашніх улюбленців, одна з яких – Сія. Пані Олена каже, що завжди любила тварин, але після того, як на власні очі побачила результат знущання над ними, допомога чотирилапим стала частиною її життя.

«Я завжди керуюся правилом: якщо не я, то хто? У моєму житті був такий випадок, коли я побачила наслідки вбивства собак, їх розстріляли. І весь сніг був у крові. Для мене це психологічна травма. Я не можу пройти байдуже. Мені їх усіх шкода, хто не може піти до поліції написати заяву, вони не можуть прийти до вас попросити води, бо влітку їх мучить спрага», — розповідає Олена Снєгур, власниця кішки, зооволонтер.

Окрім пані Олени, до акції «Марш за права тварин» у Чернігові долучилися приблизно трьохсот любителів чотирилапих, які завітали на захід разом зі своїми улюбленцями. Усі одностайно наголошують на важливості проведення подібних акцій, оскільки вони покликані не тільки захистити тварин від жорстокого поводження, а й виховати культуру утримання чотирилапих їхніми господарями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашні тварини на контролі. Як зміниться відповідальність власників

«Щоб ми менше бачили забруднення нашого міста. Щоб люди, власники тварин, розуміли, що собака повинен менше залишати після себе слідів у довкіллі. Ми повинні це пропагувати, щоб люди розуміли, що утримання тварин – це ще й зобов’язання перед суспільством», — говорить Ігор Гуменюк, учасник акції.

«На жаль, досі, попри те, що ми вважаємо себе цивілізованими, є випадки жорстокого поводження з різними – і бездомними, і домашніми – тваринами. Колись наш собака став жертвою жорстокого поводження з тваринами, у нього були два господарі, і не дуже благополучні. І завдяки волонтерам він вижив, одужав і ми знайшли одне одного», — розповідає Марія, учасниця акції.

Із тим, що виховання тварин важливе, погоджуються і кінологи. Вони наголошують на тому, що дресирувати треба всі породи, починаючи з раннього віку, але у жодному разі тварину не можна ображати.

«Є багато собак, яких виганяють на вулицю, є ті, хто знущається над собаками. Навіть на майданчику чути, що хтось дуже сильно кричить на собаку. Цього категорично робити не можна. Собаку бити не можна. Він не розуміє цього. Вони один одного не бють», — наголошує Ольга Шоріна, інструктор з дресирування собак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпритульні тварини на вулицях: чернігівська зооволонтерка розповіла, як зменшити їх кількість

«Будь-який собака, будь-якої породи – від дрібної до великої – має пройти загальний курс дресирування. Усі мають пройти щонайменше загальний курс дресировки», — зазначає Едвард, власник собаки.

У Чернігові така акція проходить уперше. Одночасно з нашим містом подібні заходи захисники тварин провели ще у 19 обласних центрах. За словами організаторів, це одна з наймасштабніших акцій у Східній Європі.

«За відповідальність власників тварин. За покарання жорстокості з тваринами».

«Йдеться не тільки про захист котів і собак, а про заборону утримання тварин у цирках, тому що в більшості цирків методи дресури дуже жорстокі. Умови утримання в зоопарках дуже небезпечні. Притравочні станції, які, допомагаючи одним тваринам, наприклад, собакам, знищують інших тварин, тих самих єнотів, лисиць і так далі. Не може бути одних люблю, інших не люблю. Має бути сукупність факторів, які всю цю проблему вирішують», — зауважує Тетяна Діденко, голова ГО «Крок до тварин».

Марш пройшов проспектом Миру, а кінцевим пунктом став парк імені Попудренка. Саме тут усі охочі мали можливість безкоштовно проконсультуватися у ветеринара та поспілкуватися з кінологами. До того ж волонтери розгорнули локації для дозвілля дітей. А ті, хто прагне завести собі пухнастика, могли обрати нового друга в альбомі з тваринами, які шукають родину.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button